Kampen mot antisemitism fortsätter i Umeå

Nyheter.
Ikväll uppmärksammas Kristallnatten 1938 i Umeå. (Foto: Pixabay)

KRISTALLNATTEN. Ikväll uppmärksammas Kristallnatten på flera håll i landet. Umeå har bjudit in Piotr Zettinger, en överlevande från Warszawas getto, för att förmedla verkligheten bakom ofattbara siffror och fortsätta kampen mot antisemitism. 

Ikväll uppmärksammas Kristallnatten i Umeå med ljuständning på torget och digital föreläsning med Piotr Zettinger, en överlevande från Warszawas getto.

– Vi vill inte glömma vad som hände i Nazityskland 1938 och samtidigt markera att antisemitismen finns kvar bland oss och till och med växer, säger Jan Hägglund, ordförande för Arbetarpartiet och initiativtagare tillsammans med Carinne Sjöberg, som tidigare var ordförande i Judiska Föreningen.

Kristallnatten var kulmen av nazisternas våld mot judarna 1938, då tusentals människor fördes till koncentrationslägren, synagogor brändes ner och judiska butiker vandaliserades. Samma år föddes Piotr Zettinger, som tillsammans med 80 000 andra barn levde i Warszawas getto och var en av de 4000 som överlevde. Via en digital föreläsning ikväll berättar han sin historia om livet i gettot och hur han lyckades ta sig därifrån, illustrerat med fyrtio foton.

Hägglund hoppas att de som lyssnar på Piotr Zettinger ikväll ska få en fördjupad förståelse för det ogripbara som hände 1938 och att han ska kunna förmedla verkligheten bakom siffrorna.

– Man kan närma sig Förintelsen i siffror, och de är också viktiga, men det finns en känslomässig aspekt som är svår för andra än dem som var där att förmedla.

Han menar att det är viktigt att använda sig av den generationen som var med under Förintelsen och bevara deras historier, medan de finns kvar. Och då är nätet ett oöverträffligt forum.

– Det digitala har inga begränsningar, men nackdelen är att vi går miste om värmen som uppstår när flera hundra personer står tillsammans. Det skapar en känsla av samhörighet och styrka, säger Hägglund.

Därför kommer föreläsningen även att sändas ut på Rådhustorget i Umeå via en ljudanläggning, där umeborna vanligtvis brukar samlas den här kvällen. De som vill har möjlighet att lyssna på Zettinger där och tända ett symboliskt ljus vid en installation med Davidsstjärnan.

Hägglund och Carinne Sjöberg har samarbetat med att uppmärksamma Kristallnatten sedan 2015. Dels för att folk inte ska glömma det ofattbara i att industriellt och systematiskt försöka förinta ett helt folkslag, och dels för att antisemitismen inte tycks gå att få stopp på, menar Hägglund.

– Antisemitismen kommer inte bara från några isolerade nazister, idag tar den sig nya former. Vi minns inte bara en ohygglig händelse utan gör den här dagen för att fortsätta kampen mot antisemitism, säger Hägglund och fortsätter:

– Jag hoppas att det här engagemanget inte rinner ut i sanden och blir ett kapitel bland många andra i historieboken, utan ett speciellt kapitel i människors liv.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr