Ypperligt bygge av världsmusik

Musik.
Sirocco. (Foto: Amanda Lindgren. Montage: Opulens)

KONSEKVENT. Sirocco har haft kontroll över hela inspelningsprocessen, och just därför blir albumet så bra och konsekvent. Mycket beror på alla medlemmarnas skicklighet, anser Bo Bjelvehammar.

El Faro med Sirocco
Sirocco Music

Sirocco är en svepande vind, som drar in från Afrika, främst över Iberiska halvön, med regn och sandpartiklar. Jag minns från Kanarieöarna att de där talade om calima, som ett liknande väderfenomen.

För att kunna navigera på havet och hitta hem krävs det vägvisare, vägledare och varnare. Så kommer det spanska ordet för fyr, el faro, in i det musikaliska landskapet.

Gruppen Sirocco rör sig över vida hav och hela kontinenter, det kan landa i 1500-talet såväl som i nutid, både med egenskriven och traditionell musik. Ofta poetiska texter med tyngd och melankoli, liksom musik av lyrisk mättnad.

Det är främst judisk musik, på jiddisch men även på arabiska och ladino – musik med suggestiv kraft och stor inneboende energi.

Sirocco har haft kontroll över hela inspelningsprocessen och just därför blir albumet så bra och konsekvent. Mycket beror på alla medlemmarnas skicklighet, med olika bakgrunder och skilda traditioner. De medverkande musikerna är Sofia Berg-Böhm, Patrik Bonnet, Hanna Stenlund Monthan och Fredrik Gille.

De skapar tillsammans ett ypperligt bygge av världsmusik.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr