Veckans vax: “Östen med rösten”

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

RETROKULTUR. Det är torsdag och dax för ärtor och punsch samt veckans vax! Och kanske lite varm isglass till det? Jesper Nordström gräver fram ett vax med mannen som kallades “Östen med rösten”.

Ytterst få gånger serverar världen varm isglass. Men så kommer det tillfällen då de oförenliga elementen möts.

Som hos Östen Warnerbring, mannen som var lika varm och snäll som coolt hipp. De där glasögonen, polotröjan eller de kreativa kläder som han så lätt bar upp! Som det inte går skriva kritiskt om.

Det är bara att ”go with the flow” och låta sig underhållas av Sveriges kanske främsta entertainer. I min bok är det genial humor att göra om Dusty Springfields hit ”Twenty Four Hours from Tulsa” till klassikern “15 minuter från Eslöv“.

I min skivsamling finns några nerslag i den klassiska schlagereran som nog de flesta förknippar honom med såsom “Aj Aj Aj Aj Aj” och “En glad calypso om våren” på smått legendariska Karuselletiketten.

Men idag har jag plockat fram något annat. Nämligen skivan “Glenn Miller har störtat”.

Här är det som om Östen vill signalera allvar och nya tider och visst skulle han i sin image kunna passera som new wave, synth, goth? Den innehåller mer av eget material, mindre polerade saker och visar på vilken bredd han hade. Han var verkligen inte enbart en lättviktare. Sedan var det ju det här med dialekten…

Han är väl en av de få som tidigt gjorde skånskan accepterad på riksnivå, jämte Edvard Persson.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr