Veckans vax: Musik från Göinge

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Det är, efter sommaruppehållet, åter dax för veckans vax. I dag uppmärksammar Jesper Nordström en duo som få förmodligen känner till.

 

I dag ska jag presentera ett vax från Göinge, med duon Barbro & Lars. Men först några ord om bakgrunden till att jag valt att lyfta fram den här lp:n.

Med filmen Plöstligt i Vinslöv kulminerade tendensen förnedrings-tv i kombination med landbygdsförakt. Men det fortsatte med Hem till Tyringe som även den förlöjligade skånska Göinge, vars dialekt har beskrivits som ett exempel på lyteskomik. Men revanschen har kommit. Ni bör inte missa att söka upp “Göingetomten” på Youtube för att få politiskt underfundiga kommentarer på klingande Lönsbodadialekt som speglar den dystra skogens själ.

Visst kan jag hålla med min Tinderdejt som sa att “Hässleholm är ju Skånes Alaska” men med de frireligiöst småskaliga och gamla fattigbygder som börjar här vill jag ändå slå ett slag för min hembygd. Därmed också slå ett slag för det hjärtliga genom att lyfta ett fenomen här i bygden, nämligen musikfamiljerna som driver restaurang.

Göingegården.

Barbro och Lars var ett par som länge drev en gård med skånsk mat, traditionell julmat och musikframträdanden och de öppnade även upp för exempelvis de som nyligen förlorat sin livspartner. Så när morfar avlidit var det dit vi for för musik, predikan och tröst och deltog i sång och musik och värme.

Jaja, det finns säkert många sådana här initiativ landet runt, men min poäng är att detta är så långt från popvänsterns ironiska lyteskomik man kan komma. Jag hoppas för övrigt att det var någon mer än jag som reagerade mot den osmakliga mobbningen mot Morgan och Ola-Conny (medverkande i dokumentär-tv-serien Ullared. Reds. anm.).

Nåväl, men är den bra då, lp:n med Barbro och Lars? Nja, den är väl bra på samma vis som Mats Paulsson och Lasse Berghagen kan sägas vara bra. Det rör sig om ett slags generell kvalitet i trubadurgenren, och når oftare inte längre än pingstvännernas loppis eller någon fotbollsklubbs sommarbasar.

Det är väl också ett svunnet fenomen när den här formen av “hjärtlig amatörism “(sagt i positiv anda) gavs ut på skiva. Däremot är genren i sig inte död även om den numera endast florerar på vissa Youtubekanaler.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr