Veckans vax: Gitarrekvilibrister från 80-talet

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Fredag och dax för veckans vax! Jesper Nordströms skivsamling består av album från många olika genrer. Idag uppmärksammar han en ekvilibristisk gitarrduo.

I dag ska det handla om en platta med gitarrduon Bengt och Börje, från 1980. Titeln är Beethoven och Jon och på albumet framför de både folkmusik och kompositioner av Ludwig van Beethoven.

När det gäller Bengt och Börje är det lätt att tankarna vandrar till Jonas Gardells sketch om slöjdläraren Folke som klagade på att “du får nog ta ett tag med ettans sandpapper till”. De är nämligen mjuka män födda på 40-talet som gått den mycket socialdemokratiska fina musikskolevägen, och åtminstone Bengt Hoffner har verkat i många pedagogiska sammanhang och velat sprida gitarrmusikens glädje. Sedan ser de ju ut som musiklärare ska göra: den gamla fina lagom bruna och murriga looken med halvlångt hår och skepparkrans.

Är det bra? Ja det är det, men ibland lyser deras akademiska skicklighet igenom i lite negativ bemärkelse. Det blir som en tävling eller duell. Vem spelar bäst och vem spelar mest tekniskt. Eller så är jag helt ute och seglar, för bland alla vinylskivor är detta ett köp som jag inte alls vet varför jag gjorde. Det är en genre som jag inte egentligen gillar. Därtill en musikalisk era och ett fält jag inte vet särskilt mycket om. Dessutom har jag inte en susning om historien bakom den folkmusik de tolkar, så det är ett mysterium varför den ens står i mina backar. Men så är det ju när man inte gillar att bygga upp låtlistor på Spotify och hamna i ett slags algoritmstyrt lyssnande, eller tänkandet att “detta gillar jag nog för att jag gillar det andra som sedan leder till det tredje som låter nästan likadant”.

När man står där och rotar på loppisar och hos mer seriösa skivhandlare konfronteras man på ett annat sätt med saker som kan synas intressanta utan att direkt höra till den genre som vanligtvis tilltalar en. Följaktligen så säger man “äsch jag köper och provar”. Om inte annat ställs man för den intressanta frågan som vi nördar brottas med: Hur sortera in det? Jag har ställt den bredvid Lasse Berghagen och Evert Taube i den minst coola sektionen, där det lite vuxet sentimentala huserar.

Här är ett smakprov på hur det låter när de framför “Jordalåt”.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr