Veckans vax: En raritet med Depeche Mode

Musik.
Skivfoto: Jesper Nordström. (Montage: C Altgård / Opulens)

VINYLSAMLARE. Denna veckans vax ägnas åt vinylsamlares beteenden men Jesper Nordström plockar också fram ett loppisfynd där vinylen är marmorerad.

Jag lärde mig ett nytt ord när jag var på veteranbilsträff med min svåger. “Asså där kommer en sån där trailer queen igen.” Jag förstod precis. Scenariet var att en hade sin Volvo 745 som dragbil till stallaget med släp där en närmast fabriksny Porsche 356 stod uppställd. Det är såklart ett nedsättande ord; har man en sportbil skall den köras och njutas av, inte bara forslas runt på släp och visas upp.

Någon månad senare dök begreppet upp i en skivsamlargrupp på Facebook i ironisk överförd bemärkelse. Det är då fråga om någon som aldrig spelar sina skivor, förutom en gång när de digitaliserar den via en skivspelare med usb-anslutning. Det är samma typer som köper extra mjuka kompletterande innerfickor eller propsar på att plastfickorna runtomkring skall ha extra hård stötsäker kant. De är också denna skivsamlartyp som tvättar skivorna med hjälp av ultraljud.

Nå, det finns skivor i min samling också som jag mer sällan spelar. Jag slänger inte på Ralf & Florian i tysk originalutgåva (den med medföljande plansch) som bakgrundsmusik. Och inte heller tar jag i Art Blakey på 50-talspress innan jag tvättat händerna. Men grundprincipen är att alla skivor skall spelas.

Om det nu inte är så att skivan både råkar vara både dyr och dålig. Då tillåts undantaget som bekräftar regeln.

När det gäller Depeche Mode tycker jag att de blommade upp under den senare hälften av 80-talet men nu har jag plockat fram deras studsigt plastiga hit ”New Life” från 1981 i form av en närmast utstuderad raritet i form av marmorspräcklig vinyl i ytterst begränsad upplaga.

Depeche Mode var makalösa på att ge ut olika utgåvor för att hålla komplettister sysselsatta och fattiga. Jag minns hur kompisar från gymnasietiden lätt köpte fem olika remix-tolvor, själv höll jag mig ifrån detta geschäft. Men det är klart, när en skiva som numera går för fyrsiffriga belopp dyker upp på pingstvännernas julbasar i Knislinge för en femma är det ju inte helt omöjligt att rucka på sina principer.

Jag tar fram den och tittar på den ibland, men musikaliskt duger det gott med att höra låten på Spotify eller Youtube genom burkig mobilhögtalare.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr