Veckans vax: En falsk dansk markis

Musik.
Montage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Jesper Nordström tar oss med till Köpenhamns boulevarder och dammar av en vinylskiva med en dansk pianist som också utgav sig för att vara adelsman och därtill förskingrade så mycket pengar att han hamnade i fängelse.

Frederiksbergs Allé i Köpenhamn är en av de minst köpenhamska stora boulevarderna. Anlagd efter parisiska ideal med breda trottoarer och eleganta borgerliga hus är det långt ifrån rød pølse, korsvirkeshus och bajer.

Den mynnar ut i sin motsats, den fräna och stundtals tålamods krävande edgy Vesterbrogade.

Strikt talat går man över en kommungräns här. Från borgerliga Frederiksberg till röda Köpenhamn. Från elegans och tradition till frän revolution.

Frederiksberg ligger som ett slags Västberlin med eget rådhus och allt. Så lämpligt då att den gamle svindlaren och bon vivören Jørgen Vase Schmidt, även känd som Marcel de Sade, fram till 2016 bodde i en överdådigt inredd hörnlägenhet just här i skarven, ty han står med en fot i varje läger och livsstil sannerligen.

På Wikipedia står han främst omtalad som kriminell och det är inget att hymla med; han hade en utsvävande livstil med vita limousiner, champagne och prosecco samt ett entourage som spred rosor för hans fötter när han kom ut ur fängelset för förskingring. Någonstans måste ju pengarna för att finansiera en extravagant livsstil komma ifrån.

Fast när Berlingske Tidende på hans ålders höst intervjuade honom framstod han som en högborgerlig verserad herre och något så anakronistiskt som en botfärdig syndare. Det framkommer att han också varit en av de längst anställda inom hemtjänsten och därtill en av de äldsta i personalen.

En gränsgångare sannerligen med andra ord.

Vän av ordning frågar nu om jag inte ska säga något om musiken han gjort? Tja, det är väl lite som med Liberace, den är bra men kommer i skymundan för helheten, hela hans persona.

Han förvaltar den gamla salongsmusiken från 1800-talet och det är ju helt i linje med hans persona. På 1980-talet framstod han som en kultfigur i det Köpenhamnska nöjeslivet. Så utkom 1985 albumet The Marquis… Strikes Again – A Touch Of Noblesse. Under perioden 2007–2014 har Jørgen Vase Schmidt för övrigt haft musikaliska samarbeten med bland andra Martin Hall och det danska punkbandet Iceage. Vilket kanske kan tyckas märkligt, men ändå inte så konstigt, kanske.

Nu när det är vintage och renovering och antikviteter i varenda tevekanal har han kommit lite i ropet igen och figurerat i en handfull program för i hans fall är det ju helt naturligt att ha en samling Christian Dior-klänningar från 50 och 60-talet, inte sant?

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr