Veckans vax: Bowies möte med Prokofjev

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Eftersom Jesper Nordström tar semester från Veckans vax skriver istället Clemens Altgård. Han har plockat fram en platta där David Bowie inte sjunger.

 

Bland de skivor jag ärvde efter min far fanns det faktiskt en med David Bowie. Lite förvånande kan tyckas eftersom David Bowie var min grej och inte min pappas. Men just i det här fallet var det kanske inte så förvånande ändå. Det rör sig om klassisk musik som mina föräldrar tyckte om. David Bowie Narrates Prokofiev’s Peter And The Wolf är titeln på albumet som gavs ut 1978 på RCA. Bowie sjunger inte, men står alltså för berättarrösten till Prokofjevs musikaliska saga, och på B-sidan finns Benjamin Brittens “Young Person’s Guide to the Orchestra, opus 34”.

För musiken svarar the Philadelphia Orchestra under ledning av Eugene Ormandy.

Bowie var dock inte nummer ett på RCA:s önskelista när det gällde berättarröst. Helst hade de velat ha Alec Guinness och om det inte var möjligt, Peter Ustinov. Men ingen av dessa herrar var intresserade av projektet. Alltså blev det något otippat David Bowie.

För vinylnördar kan det ju vara kul att veta att den amerikanska utgåvan pressades i grön vinyl. Men det är inte den jag har utan istället RCA:s “Deutsche Qualitäts Pressung” (ja, det står på omslaget) i svart vinyl.

Hur låter det då? Lyssna på ett smakprov här

Bowies röst är här charmerande och lågmäld. Perfekt för en produktion med barn som främsta målgrupp. Det är Bowie från den mjukaste sidan. David Bowies son var sju år när albumet spelades in och från skivbolagets sida var man förstås inte dummare än att beskriva det som att rockstjärnan valt att delta i projektet för sonens skull.

Vad gäller Philadelphia Orchestras framförande av Prokofjevs och Brittens musik så är det av högsta klass.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

 

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Musik

0 0kr