Vad tänker koltrasten om sommaren?

Musik.

REFLEKTION. “Det är som att orkestrera en teaterföreställning med scen, roller och gestaltning eller att göra en musikalisk inramning till en konstnärlig performance”, skriver Bo Bjelvehammar.

Först tänker jag bara på fiskar och konserver och blir klar över att jag inte kan reda ut skillnaden mellan skarpsill, sardeller och ansjovis, men om jag tar bort fyra bokstäver från ordet ansjovis, då blir det asjo, som inte har något med saken att göra. De fyra bokstäverna står för Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, som är just en orkester, med imponerande sektioner av träblås, trumpeter och tromboner. Ann-Sofi Söderqvist komponerar, arrangerar och dirigerar; hon ger varje sektion, varje individ en egen och framskjuten plats i musiken och i framförandet. Det är som att orkestrera en teaterföreställning med scen, roller och gestaltning eller att göra en musikalisk inramning till en konstnärlig performance.

Ann- Sofi Söderqvist är på flera sätt en gränsöverskridare och en musiker, som röjer ny mark, trampar nya stigar med rötter i äldre musiktraditioner, men med en kompass, som pekar mot något nytt. Hon står bakom alla kompositioner och texter på albumet, förutom två, “Move” och “Play me a Tune. Dessa spår är skapade av Lena Swanberg, som även är bandets vokalist. Det ges även möjligheter till egna soloframträdande som av Oskar Lindblom på piano i just “Oskar’s Theme”, där han har fått ett eget stycke som han förvaltar mästerligt.

Detta är den tredje skivan efter Point of View och The Story of Us och denna gång är det alldeles särskilt, inspelningen är live från jazzklubben Fasching i Stockholm och Bangen Jazz & Blues-festival i Sandviken.

Den 21 augusti är det en releasekonsert på Solliden på Skansen.

Och så något om det sista spåret “Reflections of a Blackbird” med sång av Lena Swanberg och med bassolo av Pär-Ola Landin; allt i underbara klanger och färger. Koltrasten är ju vår största sångfågel, som sjunger för fullt redan i april, känd för sina flöjtklanger och melodiska fraser, men den är även varierad och individuell i sin stil och framtoning, den har stänk av både jazz, blues och pop.

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr