Radio 208: ”Young Girl”/Gary Puckett & Union Gap, 1968

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

POP/ROCK. Ingen radiostation har betytt så mycket för popmusiken i Europa som Radio Luxembourg med sin storhetstid under 60-talet. De sände på mellanvåg och frekvensen 208 meter, 1440 kHz.

Under sent 70-tal och några år framåt var Lars Thulin discjockey, huvudsakligen på en krog som satsade på nostalgimusik. Då lärde han sig åter vilka av Radio Luxembourgs pärlor som de som var med på den gamla goda tiden inte glömt. ”Låt mig ta dig genom sommaren med en låt varje dag och en liten story kring dess tillkomst”, säger Thulin.

  1. Young Girl/Gary Puckett & the Union Gap 1968

Gary Puckett & the Union Gap, drygt 40 år efter den förbjudna ungdomsförälskelsen

Puckett. (Promotionfoto)
Gary Puckett & the Union Gap. (Promotionfoto)

Låten är varken, rock, ballad, soul eller motown. Det är pop rakt av. ”Alla” minns den. När jag jobbade som DJ var det en typisk ”Åh, den är så bra… tänk, det var ju samma sommar som Britta och jag…”

Den släpptes av amerikanska gruppen Gary Puckett&Union Gap 1968. Blev tvåa på Billboard Hot 100 och etta i Storbritannien. Texten är lindrigt sagt udda, inte vanliga hjärta och smärta. Idag inte politiskt korrekt. Den handlar om en man som upptäcker att hans kärlek är så ung att hon inte är lovlig. Han vädjar att hon ska gå innan något förbjudet händer.

”With all the charms of a woman/you kept the secret of your youth…Get out of here / before I have the time / to change my mind / ’cause I’m afraid we’ll go too far.”

Gary Puckett & the Union Gap hade en märklig scenstil. De var klädda i kopior av nordstaternas uniformer i amerikanska inbördeskriget. De tillhörde ju The Union. Sedan hävdades att namnet syftade på en liten ort i USA som heter Union Gap, nära Gary Pucketts födelseort.
Lyssna här på Young Girl

(Imorgon Väldigt mycket Bee Gees)

LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr