Radio 208: “When You Walk In the Room”/Jackie DeShannon, 1963

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

32. When You Walk In the Room/Jackie DeShannon 1963

Jackie DeShannon, välsjungande blondin. En annan blondin gjorde låten 2004, Agnetha Fältskog.

Kanske är den en bagatell, men för mig så mycket 208, den melodiösa och lite snälla popen som var stor första delen av 60-talet. Låten har något alldeles speciellt. Ett driv i både melodi och text.

Jackie DeShannon är en av USA:s stora låtskrivare och en av de första kvinnorna som skrev pop i nationen. Hon började tidigt. Familjen var jordbrukare, men redan vid sex års ålder, 1947, sjöng hon country-låtar i den lokala radiostationen, vid elva års ålder hade hon en egen radioshow. Och 2009 slöt hon cirkeln genom att vara medarbetare i showen Breakfast with Beatles.

When You Walk In The Room, blev en av hennes mest kända men släppts typiskt nog som en B-sida på en singel. Texten om det evigt smärtsamma – obesvarad kärlek. Hon blev senare berömd både för egna låtar och för tolkningar av andras. På senare år fick Kim Carnes en jättehit med DeShannons låt Bette Davies Eyes.

When You… gjordes även av Searchers 1964. Jag gillar originalet bättre. DeShannon har en så naken, närvarande och nervig röst, hon låter olycklig! Britternas version blev lite för städad. (Imorgon: Riktigt tung filmmusik)

Här kan du lyssna på When You Walk In The Room!

Jämför själva med britterna! (gamla gubbar kan också) 

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr