Radio 208: ”When a Man Loves a Woman”/Percy Sledge 1966

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

8. When a Man Loves a Woman/Percy Sledge 1966

En ikon bland tryckare – Percy Sledges epos om en mans villkorslösa kärlek.

En av de odödliga kärleksballaderna. Enkel och därför dånar den rakt in i hjärterötterna. Den som inte dansat en tryckare till denna har inte levt på riktigt. Ibland blir jag trött på den för att den är så given, att så många vill höra den. Men det är väl priset för verklig storhet. Någonstans är det omöjligt att inte älska den.

Historierna om tillkomsten varierar. En är att Calvin Lewis och Andrew Wright, medlemmar i Percy Sledges band Esquires, var upphovsmän. Keyboard-spelaren Wright kom på melodislingan under en jamsession och uppmanade Lewis att gå hem och komma på några textrader.

Än mer romantiskt är att Sledge skapade texten efter en uppslitande kärleksaffär. Han improviserade inför ett häpet band som kämpade för att hänga med. Men gav sedan credit för låten till bandet.

Strunt samma – världen älskade den. Etta på Billboard Hot 100 och tvåa i Storbritannien. 25 år senare tog smörsångaren med hockeyfrillan, Michael Bolton, sig an den och fick en första plats på flera listor. Den förekommer även i filmen The Rose. Bette Midler höll i mikrofonen, då blir det sällan dåligt. (Imorgon: Vispade till grädden ordentligt)

Lyssna här på When a Man Loves a Woman!

Lyssna på Bette Midlers tolkning här!

LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Montage: Opulens.

Gussy: ”Blues”

MUSIKHISTORIA. Nyligen avled Christine McVie, en artist med en speciell plats i
0 0kr