Radio 208: ”We Gotta Get Out of This Place”/ Animals 1965

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

22. We Gotta Get Out of This Place/ Animals 1965

Djuriskt bra musik – Animals. Eric Burdon längst fram.

Låten skrevs av äkta paret Barry Mann och Cynthia Weil. Den var ämnad för Righteous Brothers. Paret hade skrivit gruppens största hit, You´ve Lost That Lovin Feeling. Men det blev krångel med skivbolaget med denna. Allt gick i stöpet. Så hamnade den hos brittiska Animals som tände på låten. Speciellt som texten kunde kopplas till bandets bakgrund i arbetarklassen i Newcastle-upon-Tyne.

Inspelningen kännetecknas av bandets ledare Eric Burdons råa stämma och Chas Chandlers spel på basen. We gotta get out of this place blev tvåa i England. Hyfsad framgång i USA.

Den blev odödlig efter att ha blivit de amerikanska soldaternas favoritsång i Vietnam. Titeln var allas önskan. En soldat berättade:

Alla band som uppträdde på baser i Vietnam tvingades spela den, oavsett hur usel deras version var.

När jag var med i elevrådet i Enskede Läroverk försökte vi få rektor att göra den till skolans nationalsång. Vi nådde inte ända fram. (Imorgon: Rattade rytmen rätt)

Här kan du lyssna på Animals We Gotta Get Out of This Place!

Okej, Righteous Brothers brottarhit är smörig. Men har DET, så ni får den också.
 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr