Radio 208: “TSOP/MFSB (featuring Three Degrees)” 1974

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

54. TSOP/MFSB (featuring Three Degrees) 1974

Three Degrees bildades 1963 och är fortfarande aktiva, dock med nya medlemmar. Tänker ni på Supremes när ni ser bilden? Det är ingen slump.

Konstigt med förkortningar, men nödvändigt här. Låtens titel är The Sound Of Philadelphia. Gruppen heter Mothers, Fathers, Sisters and Brothers.

Detta stycke, i princip instrumentalt, räknas som den första discolåten. MFSB var en pool med ett 30-tal studiomusiker. De gjorde TSOP som ny signatur till Soul Train, som var ett populärt musikprogram på amerikansk teve. Det sändes i 35 år, från 1971 till 2006.

När låten skulle släppas på singel ville skivbolaget att den skulle heta Soul Train. Tevebolagets producent vägrade, han ville inte låna ut namnet på sitt program. Låten stod för Philadelphia-soundet så namnet blev då givet. TSOP blev en jättesuccé och den första tevesignatur som toppat Billboard Hot 100. Producenten ångrade sig, men det var förstås för sent.

Låten är mjuk med tydlig melodislinga. Men den innehåller den pumpande rytm som blev discons kännetecken och livsnerv. Svårt att sitta still då den spelas. (Imorgon: Stannade i stan på semestern)

Här kan nu lyssna på The Sound Of Philadelphia!  (Vilken orkester, inte en dator så långt ögat når!)

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr