Radio 208: “Sweet Soul Music”/ Arthur Conley 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

42. Sweet Soul Music/ Arthur Conley 1967

Arthur Conley använde en hel låt till att hylla sina kolleger och konkurrenter.

En underbart medryckande R&B-låt. Och på den inledande frågan måste man svara Jaaa! Den skrevs av Arthur Conley och Otis Redding. Men bygger på en låt av Sam Cooke, Yeah man. Dennes dödsbo stämde förstås Conley/Redding. En uppgörelse träffades som bland annat innebar att Cooke togs upp som låtskrivare.

Det märkliga med låten är att det är en metahistoria, alltså något som handlar om sig självt. För den hyllar soulen och R&B:n. Följande artister och låtar nämns i texten:

Love is a Hurtin Thing/Lou Rawls, Hold on I’m Comin/Sam&Dave, Mustang Sally/Wilson Pickett, Fa-fa-Fa/Otis Redding

Arthur Conley var homosexuell och hemlighöll det inte. Detta var ingen väg till framgång och respekt i USA på sextiotalet. Han tog till sist konsekvenserna och flyttade till Europa. Först England, sedan Belgien och slog sig slutligen ned i Amsterdam och tog namnet Lee Roberts. Han fortsatte att göra och producera musik, men under det nya namnet. Han uppträdde med ett band som hette The Sweaters. Han är begravd i Holland. (Imorgon: Lockade till spontan dans)

Här kan du lyssna på Sweet Soul Music!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr