Radio 208: “Summer in the City”/ The Lovin’ Spoonful, 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Summer in the City/ The Lovin’ Spoonful 1967

Lovin’ Spoonful, bandet som stannade kvar i staden på sommaren.

The Lovin' Spoonful (Sebastian med glasögon). (Promotionbild)
The Lovin’ Spoonful (John Sebastian med glasögon). (Promotionbild)

Det har alltid funnits sommarlåtar som ska kanalisera kärleken till denna årstid med plats för sol, värme, lata dagar och ung kärlek. Här en av de mest kända, New York-bandet The Lovin’ Spoonful med rötter i folkrocken. 1967 svepte de över världen med denna låt, förstaplats på Billboard Hot 100 i augusti. Hoppas ni, mina läsare, nu kan se tillbaka på en sådan sommar!

Låten innehåller ljudet av en scooter, biltutor och tryckluftsborr, allt för att ge bilden av en storstad. Sådana illustrationer var ovanliga på den tiden.

Ledare och låtskrivare var John Sebastian, son till en utövare av klassisk musik som hette – John Sebastian. Andra låtar från bandet var Do You Believe in Magic och Daydream.

USA:s musikindustri var i slutet av 60-talet oroade av The British Invasion, all engelsk pop. Därför gjordes en tv-serie om ett amerikanskt popband. Den skulle handla om Lovin’ Spoonful. Krångel med rättigheter satte stopp. Istället engagerades fyra ungdomar som fick jobbet mer för utseende än musikalitet. Gruppen döptes till The Monkees. (Imorgon: Dags för sista dansen)

Här kan du lyssna till Summer in the City!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr