Radio 208: “Space Oddity”/David Bowie, 1969

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Space Oddity/David Bowie 1969

David Bowie lekte ofta med det androgyna och han utmanade. Bilden visar något alla kan överens om – han var snygg. Lämnade oss för tidigt, 69 år fyllda.

David Bowie. (Promotionbild)
David Bowie. (Promotionbild)

Nästan alla känner igen och älskar denna låt, skriven och framförd av David Bowie. Men de flesta tror att den heter Ground Control eller Major Tom. Fast namnet är Space Oddity. För både texten och titeln bygger på att Bowie sett Stanley Kubricks film, rymdeposet 2001 – A Space Odyssey från 1968.

Men stackars major Toms öde i Bowies låt är påhittat. Något liknande har aldrig hänt. Nämligen att en astronaut på rymdpromenad lossnar från kabeln och seglar ut i mörkret och in i evigheten.

Allt med rymden var superhett 1969. USA hade lovat att sätta personer på månen under året. Förväntningarna var stora. Det var anledningen till att BBC för en tid bannlyste låten, de tyckte att den var för dyster och motståndare till utveckling, för ”anti”. Men då Armstrong och Aldrin väl promenerat på månen och lyckligt återvänt hem fick den spelas igen.

Låten blev populär igen 44 år senare, 2013. Då gjorde kanadensiske astronauten Chris Hadfield, ombord på rymdstationen ISS, en video om sig själv till tonerna av Bowies mästerverk. (Imorgon: När allt går upp i rök)

Här kan du lyssna på Space Oddity!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr