Radio 208: “Simon Says”/1910 Fruitgum Company, 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Simon Says/ 1910 Fruitgum Company 1967

Sega men lättuggade stuprör – 1910 Fruitgum Company

1910 Fruitgum Company. (Promotionbild)
1910 Fruitgum Company. (Promotionbild)

Titeln är liktydig med en barnramsa i en lek där deltagarna ska göra som Simon säger. Denna låt är ett typiskt exempel på det som kallades bubbelgum pop, alltså mycket enkel och repetitiv musik – som att tugga tuggummi.

Inriktningen framgår redan av bandets namn. Låten och bandet var typiska stuprör, Simon Says nosade ändå på förstaplatserna på både de brittiska och amerikanska listorna.

På svenska gjordes en cover av Uno Asplund från Flamingokvintetten. Nynna en sång, men den finns inte på Spotify.

Jag har ett pubertalt minne till låten. Lördagar med Tio-i-Topp avnjöts hos min gode vän Jan K på Grafikvägen i Stockholmsförorten Årsta. Tvärs över gatan bodde en tjej med fönstret mot Jannes. Hon var lite äldre än vi. Och vi tittade gärna på henne för hon lyssnade också på programmet. Och dansade framför fönstret till Simon Says. I tajt tröja och med bar mage. Varför var låten bara 2:15 lång? En lördag var Örebro och Sandviken jury i Tio-i-Topp. De röstade bort Simon Says. Har sedan dess ogillat de orterna. Trista hålor på landet – vem bryr sig? (Imorgon: Hyllade sina konkurrenter)

Här kan du lyssna på Simon Says!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr