Radio 208: ”San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)”/ Scott McKenzie 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

44. 10

Sångaren i en något mogen upplaga vid den andra symbolen för San Francisco – bron Golden Gate.

Denna låt definierar tre saker. Staden på amerikanska västkusten, en särskild tid –sommaren 1967, samt en speciell livsstil – hippie-eran med sin flower power.

Melodin skrev av John Philips och spelades in av Scott McKenzie i maj 1967. Den var ämnad för popfestivalen i Monterey en månad sedan. Monterey ligger strax söder om San Francisco. Intresset för festivalen var mycket stort och myndigheterna i den lilla staden, då mest känd för sina sälar i hamnbassängen och konservfabriker, började få kalla fötter. Skulle man klara anstormningen, skulle det bli bråk och en massa knark?

För att lugna ner det hela och försäkra alla om att allt skulle bli lugnt och fyllt av kärlek, skrev Philips låten. Den blev en dundersuccé världen över. Singeln var en av dem mest sålda under sena 60-talet. Festivalen – inte mycket bråk men mycket kärlek. Och knark.

Låten blev sedan nationalsången för hela hippierörelsen som koncentrerades till San Francisco och ett par kvarter kring gatorna Ashbury och Heights. Många förhoppningsfulla ungdomar reste dit medan de nynnade på denna sång. (Imorgon: Historisk på topplistan)

Här kan du lyssna på Be Sure to Wear Flowers in Your Hair!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Alexander Lövmark.

Äkta jazzglädje

JAZZ. Alexander Lövmark är äkta i sin framtoning, visar lust och glädje
Crosby på scen 1976 under Crosby & Nash show vid Frost Amphitheater, Stanford University. (Foto: David Gans / Wikipedia).

Crosby har hittat hem

MINNESORD. Musikern och kompositören David Crosby, grundare av banden Byrds och Crosby,
0 0kr