Radio 208: “River Deep – Mountain High”/Ike & Tina Turner, 1966

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR.

  1. River Deep – Mountain High/Ike & Tina Turner 1966

I den dressen borde väl Tina ha klarat några omtagningar i Spectors studio.

Tina Turner med dåvarande maken Ike Turner. (Promotionbild)
Tina Turner med dåvarande maken Ike Turner. (Promotionbild)

Låten är producenten Phil Spectors mästerverk. Han stod då på toppen av sin karriär med sitt ”Wall of Sound”, den ljudbild som gör att otaliga band som Beatles, Beach Boys, Abba och inte minst discon, är skyldiga Spector så mycket.

Han ville göra en låt speciellt för Tina Turner. Ike ville vara med, framgångar för enbart hustrun var inte hans grej. Låten krävde 23 musiker och notan rekordhög. Spector var krävande. Tina Turner sade att hon fått sjunga låten otaliga gånger i en allt varmare studio, innan Phil var nöjd.

– Till sist sjöng jag i behå, sade hon till pressen. Vilka förstås älskade repliken.

Den blev en flopp i USA, bäst 88 på Hot 100. Orsaken märklig. Ike och Tina var svarta och räknades som R&B-artister.  Inget för vita radiostationer. Men det här åren var svarta musiker noga med sitt ursprung, inte minst genom soulen. Svarta stationer tyckte Ike och Tina var svikare som gjorde vit musik. Nobben.

Den slog i Europa. Men Spector deppade och slutade en tid med musik. Och blev allt konstigare. I januari förra året dog han i fängelse av covid-19, dömd för mord på en skådespelerska. (Imorgon: Gillade inte krig)

Lyssna på låten här!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr