Radio 208: “Purple Haze”/Jimi Hendrix, 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR.

  1. Purple Haze/ Jimi Hendrix 1967

Jimi Hendrix – ett av rockens underbarn. Som inte fick vara vuxen så länge.

Jimi Hendrix. (Promotionfoto)
Jimi Hendrix. (Promotionfoto)

Låten är skriven av Jimi Hendrix och hans band Experience. Den är deras andra singel och blev en av hans mest kända. Räknas som typisk psykedelisk rock. Den beskylldes för att handla om LSD-rus men Hendrix hävdar att den beskriver en dröm han haft. En där han går på havets botten.

Hendrix föddes 1942 i Seattle, Washington. Hans karriär är en av de största inom rocken och också en av de kortaste. Den tog fart 1966 då han kom till England. Hans unika, virtuosa gitarrspel slog rockvärlden med häpnad. Han hoppade in i en konsert med Eric Claptons Cream och drog ett par låtar. Clapton sade att Hendrix spelade på ett sätt som ingen annan: “Så gick han av scenen och mitt eget liv som gitarrist var förändrat för alltid.”

Hendrix framträdande 1969 på festivalen Woodstock då han spelar USA:s nationalsång glömmer ingen som sett det.

Tidigt på morgonen den 18 september 1970 åkte han till sin tyska flickvän Monika Danneman i en lägenhet i London och somnade efter några timmar. När hon vaknade var Hendrix djupt medvetslös på grund av sömnmedel. Han kvävdes sedan av sina uppkastningar. Han blev 27 år. (Imorgon: Älskad av USA:s soldater)

Här kan du lyssna på Purple Haze!

Jimi Hedrix var så stor att ni får en låt till. Skriven av ingen mindre än Bob Dylan. Lyssna här!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Omslaget till ett cd-samlingsalbum utgivet av skivbolaget Wagram.

Fransk chanson lever

INTRODUKTION. Thomas Wihlman ger här en introduktion till fransk chanson och dess
0 0kr