Radio 208: “Morning has broken”/Cat Stevens 1971

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

6. Morning has broken/Cat Stevens 1971

Vad jag minns gick unge Stevens med sina sammetsögon våldsamt hem bland damerna. Visst – jag kan begripa det.

Sången har blivit Cat Stevens mest kända. Han var britt med svensk mamma och grek-cypriotisk pappa.

Melodin är gammal, kompositör okänd, härrör från Skottland. 1931 nedtecknades den. Redaktören för publikationen där melodin presenterades tyckte att den behövde en religiös text, en som hyllade det vanliga livet och tacksamhet för en ny dag. Jobbet gick till Eleanor Farjeon, poet och barnboksförfattare. Hymnen användes sedan i religiösa sammanhang.

Cat Stevens ville ha den på ett album. Men originalversionen var 45 sekunder. Producenten vägrade, så korta låtar gick inte att för sig. En längre variant skapades av keyboardisten och kompositören Rick Wakeman, känd som medlem i gruppen Yes. Han gjorde ett arrangemang och spelade på inspelningen.

Låten blev en hit världen över. Wakeman sade senare att han inte fått omnämnande för sitt arbete, än mindre betalt. Utöver tio pund som Cat Stevens gett honom vid ett tillfälle.

Men Stevens var försvunnen. Återkom senare som muslim och kallade sig Yusuf Islam. Han bad Wakeman om ursäkt, betalade och skyllde på missförstånd hos skivbolaget. (Imorgon: Sonen blev miljonär) 

Lyssna här på Morning has broken!

LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr