Radio 208: “Living Loving Maid”/ Led Zeppelin 1969

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Living Loving Maid/ Led Zeppelin 1969

Led Zeppelin – gav hår(d)rocken ett ansikte. Plant, tvåa från vänster, Page längst till höger.

Led Zeppelin. (Promotionbild)
Led Zeppelin. (Promotionbild)

Det finns singlar som har två A-sidor. Beatles med Penny Lane och Strawberry Fields är ett exempel. Den här är samma sak. För på andra sidan av denna fanns Whole Lotta Love, båda från albumet Led Zeppelin II.

Bandets betydelse för rocken kan omöjligt överskattas. Ett av de största, helt klart. Dock lite struliga och olycksdrabbade. Gitarristen Jimmy Page spelade aldrig Living Lovin Maid på konserter, han ansåg den för kommersiell. Sångaren Robert Plant säger idag att han hatar bandets megahit Stariway to Heaven och vägrar sjunga den.

Jag har svårt för sådant. Konstnärlig frihet okej – men med den inställningen förnedrar bandet den publik som genom sådana låtar fyllt deras bankkonton. Bita och förakta den hand som föder en. Nja.

Living Lovin Maid handlar förresten om en efterhängsen groupie.

Olyckorna kan ingen klandra dem för. En turné fick ställas in efter att Plant varit med i en svår bilkrasch. En annan avbröts då Plants son dött i en virussjukdom. Och bandets trummis, John Bonham, dog i september 1980 efter att ha druckit 40 vodkashots på ett dygn. Efter hans död upplöstes bandet. (Imorgon: Jösses – vilka låtar)

Här kan du lyssna på Living Loving Maid!

Självklart får ni även den andra A-sidan. Hyfsat inledande riff. Hör här! 

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr