Radio 208: “In the ghetto”/Elvis Presley 1969

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

28. In the ghetto/Elvis Presley 1969

Vacker kille som borde jobbat på installationsfirma. Han var ju El-vis.

Släpande sång, Elvis stämma som alltid lyckas vara stark och mjuk på samma gång, ylande körtjejer och brutal socialrealism. Det är ingredienserna till denna sång. Gripande, realistisk, sentimental, sliskig, patetisk – omdömena är många. Oavsett vad man tycker, man glömmer den inte.

En Elvis Presley som var plågad av sin egen enorma framgång och varumärke, gjorde här en comeback. Det var hans första topp-tio-placering på fyra år i USA och första motsvarande framgång i England på tre år.

Men snart började den plågsamma resan utför för den forne lastbilschauffören från Tupelo, Mississippi. Framgångarna med musik blev färre samtidigt som problemen och drogerna blev fler. 1977 dog han, bara 42 år ung. Därmed slutade en av rockens största karriärer.

En sångs styrka kan ibland mätas i antalet cover. Nätet räknar här upp 26. En är spöklik – dottern Lisa Marie sjöng den 2007 som duett med sin döde far.

Låtens enkla uppbyggnad gör den lätt att parodiera. Teveserien South Park gjorde det, i dansk radio häcklades dåvarande Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen med varianten Ned i Nato. (Imorgon: Toppen och botten för demonproducenten)

Här kan du lyssna på In the ghetto!  (Ni får den med dottern)

Okej, det är ju ändå Elvis. Så det blir en till. Det var så här det började 1954! 

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr