Radio 208: “I heard It Through the Grapevine”/Marvin Gaye 1966 – 1968

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR.

34. I heard It Through the Grapevine/Marvin Gaye 1966 – 1968

Marvin Gaye – en av soulens och R&B:s största. Och så mördad av sin egen far. Livet är märkligt.

Bakom låten står Motowns textförfattare Barrett Strong, men främst låtskrivaren och producenten Norman Whitfield. Efter Holland-Dozier-Holland var han en av bolagets viktigaste personer. Den spelades in av The Miracles och sedan av Gladys Knight and the Pips, men Gaye tog den till himlen. Den blev Motowns bästsäljande låt fram tills dess. Ändå släpptes den först bara på ett av Marvin Gayes album, In the Groove. Radiostationerna hittade den, men det dröjde ett tag innan den kom på singel.

Den var modern för sin tid och lite svår till skillnad från lättuggat och trallvänligt, typ Four Tops och Supremes. Men världen var mogen för låtens smygande uppbyggnad. Många covers har gjorts. Creedence Clearwater Revival bredde ut skvallret till elva minuter på sitt album Cosmos Factory. För det är vad låten handlar om. Att höra något genom the grapevine innebär att man lyssnat på skvaller.

Gayes öde är tragiskt. 1 april 1984 försvarade han sin mor i ett gräl med fadern som var predikant. Denne löste konflikten på amerikanskt vis – med en revolver. Mamman överlevde. Men Marvin Gaye fick bara bli 44 år. (Imorgon: Det ska börjas i tid)

Här kan du lyssna på I heard It Through the Grapevine!  (segt intro på 1:30)

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr