Radio 208: “I Hear a Symphony”/The Supremes, 1965

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

33. I Hear a Symphony/Supremes 1965

Lyft i hår, tuttar och toner – tidig bild av Supremes.

The Supremes. (Promotionbild)
The Supremes. (Promotionbild)

Fullträff från Motown. Kompositörer H-D-H, alltså Holland-Dozier-Holland. Bakgrunden var speciell. Efter att ha fått in i princip alla The Supremes låtar på absoluta toppen på Billboard så misslyckades Nothing But Heartache, ändå en hyfsad låt, att komma in på topp-tio.

Motowns ägare Berry Gordy, skickade då ett ilsket brev till sina låtskrivare. Innebörden var att alla låtar som släpptes från bolaget skulle nå tio-i-topp på några av Billboards listor. Men Supremes som var bäst, för dem dög bara första plats!

H-D-H insåg att det väldigt trallvänliga, typ Baby Love, kanske var uttjatat. De skapade något mer komplicerat och melodiskt, I hear a symphony. Snabbt etta på Hot 100, viktigaste listan. Bossen nöjd. Diana Ross sade att det var låten hon gillade bäst, trots, eller kanske på grund av, att den var lite svår att sjunga.

The Supremes bildades i Detroit som The Primettes. De är den mest framgångsrika kvinnliga sånggruppen i USA. Ursprungligen var de fyra, alla från samma slumliknande kvarter. Stjärnan var Diana Ross, övriga två, då gruppen blev känd, var Florence Ballard och Mary Wilson. (Imorgon: Flög väl högt)

Här kan du höra I hear a symphony!

Och här ett mer klassiskt samarbete mellan Supremes och H-D-H!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr