Radio 208: “I don’t know how to love him”/Yvonne Elliman 1970

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

17. I don’t know how to love him/Yvonne Elliman 1970

Herre Jösses, hon sjöng bra Yvonne Elliman.

Kärlekssången är hämtad ur rockoperan Jesus Christ Superstar. För musiken stod Andrew Lloyd Weber, för texten Tim Rice. Albumet (dubbelt) kom 1970. Musikal i USA 1971 och i Storbritannien 1972.

Handlingen är västvärldens mest berömda och älskade saga – Nya Testamentet. Den som sjunger är Maria Magdalena, som inte vet hur hon som kvinna ska närma sig Jesus, som hon inte älskar bara för att han är Jesus utan även för att han är man.

På albumet är det Ian Gillian, sångare i Deep Purple, som gör Jesus roll. Skivan blev en väldig framgång. Den toppade Billboards albumlista under flera veckor 1971 och blev den mest framgångsrika under det året.

Lustig detalj är att Herodes sång är en varsam bearbetning av låten Try It and See som paret Webber/Rice försökte få antagen som Englands bidrag till Eurovison 1969!

I september 1972 sattes den upp på svenska i Scandinavium i Göteborg. Den drog 74 000 besökare på nio föreställningar, vilket var rekord. Peter Winsnes, från Spotnicks, spelade Jesus, Agnetha Fältskog Maria Magdalena och Örjan Ramberg Herodes. (Imorgon: Flickan i fönstret)

Här kan du lyssna på I don’t know how to love him!

Ni får Herodes sång också (Underbar text: Prove to me that you’re no fool/walk across my swimming-pool).

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr