Radio 208: ”Fire”/The Crazy World of Arthur Brown, 1968

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Fire/ The Crazy World of Arthur Brown 1968

Het låt som satte eld på publiken – Fire.

Arthur Brown. (Promotionbild)
Arthur Brown. (Promotionbild)

1968 bjöd på många låtar som skrev in sig i historieböckerna. Här en av de märkligare. Skälet är dubbelt. Ilskan och attacken i sången. Den lindrigt sagt utåtagerande Arthur Brown.

Hans scenshower var tidigt spektakulära. En brinnande hjälm blev hans signum. Upprinnelsen var att han en gång framträdde med ett durkslag på huvudet. Utan Browns vetskap var durkslaget indränkt i sprit. Det tog plötsligt eld. Browns skalle räddades när två gäster på etablissemanget dränkte honom i öl.

Låten blev en stor framgång på båda sidor Atlanten och Brown nämndes ett tag ofta i samma andetag som Jimi Hendrix, Doors och Who. De senare trodde på honom. Browns första album producerades av Whos producent Kit Lambert och bandets frontfigur Pete Townsend var i högsta grad också inblandad i tillkomsten.

Ett andra album spelades in ett år senare. Men skivbolaget fick kalla fötter, det ansågs för avancerat. Det dröjde 19 år innan det kom till skivbutikerna. The Crazy World of Arthur Brown fortsatte dock att dra publik. Browns sminkning banade väg för artister som Alice Coopers och bandet Kiss scenshower. (Imorgon: Tungt gung från tulpanernas land)

Lyssna på Fire här!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Alexander Lövmark.

Äkta jazzglädje

JAZZ. Alexander Lövmark är äkta i sin framtoning, visar lust och glädje
Crosby på scen 1976 under Crosby & Nash show vid Frost Amphitheater, Stanford University. (Foto: David Gans / Wikipedia).

Crosby har hittat hem

MINNESORD. Musikern och kompositören David Crosby, grundare av banden Byrds och Crosby,
0 0kr