Radio 208: “Eve of Destruction”/Barry McGuire 1965

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

14. Eve of Destruction/Barry McGuire 1965

Barry McGuire hittade mycket som var fel i världen.

Spelades in 1965 och på tre och en halv minut lyckas en raspig Barry McGuire berätta det mesta som var åt helvete just då: kriget i Vietnam, inkallelserna till detta krig, förtrycket mot färgade, konflikten i Mellersta Östern, kärnvapenhotet.

The Band fick låten men nobbade. The Turtles gjorde den men den gick inget vidare. Men McGuire hade rätt känsla.

Pressen hävdade att skivan visade hur usel ungdomen var om de gillade låtens budskap. Vissa radiostationer bannlyste den. De ansåg att den stödde FNL i Vietnam. Skivan fick alltså bra gratisreklam. Inget smakar så sött som det som är förbjudet och som vuxenvärlden hatar. Snart toppade den Billboard Hot 100.

En känd rad är: you are old enough for kill, but not for voting. Värnpliktsåldern i USA var 18, rösträttsåldern 21. Kanske lyssnade politikerna på pop, för 1971 sänktes åldern för att rösta till 18. Åldern för att döda höjdes inte.

McGuire satt sången i en tagning en torsdag. Texten hade han handskriven på en lapp. Följande måndag ringde skivbolaget honom klockan sju på morgonen. “Slå på radion. Barry, de spelar din låt.” (Imorgon: Som man bäddar, får man…)

Här kan du lyssna på Eve of Destruction!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Timo Kangas, Kangas klanger, jazz, western swing, ESC, country, honky tonk, bluegrass, skivnytt, lp-skivor, spotify,

Musik så in i Norden

SKIVNYTT. Pitepalt-country möter Elvis och Dylans veteraner. En finsk Eurovision-dirigent som blivit
0 0kr