Radio 208: “Eight Miles High”/ The Byrds, 1966

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR.

  1. Eight Miles High/ The Byrds 1966

Låten som flög högt i luften, men inte lika högt på listorna.

The Byrds. (Promotionbild)
The Byrds. (Promotionbild)

Denna låt underkändes av den fina amerikanska moralen. Den som är dubbel.

Singeln föll i onåd då det antogs att text och titel avsåg ett narkotikarus. Låtskrivarna Jim Clark, David Crosby och Roger ”Jim” McGuinn bedyrade att den syftade på en flygresa mellan USA och Europa. Nja, åtta miles är 13 000 meter, så högt flyger inga kommersiella plan. Bandet sade sedan att valet av ordet Eight var en blinkning till Beatles låt Eight Days a Week. Senare erkände både Clark och Crosby att knarkrus hade något med det hela att göra.

Låten var inspirerad av två giganter från andra genrer, jazzsaxofonisten John Coltrane och indiske sitar-spelaren Ravi Shankar. Eight Miles High klassas som den första psykedeliska rocklåten. Clark berättade att Rolling Stones gitarrist Brian Jones var med på ett hörn. Den lyckades inte på listorna. Att den bannlysts var en orsak. En annan att låten nog var för svår och komplex för sin samtid.

En annan version gjordes en månad innan den som släpptes. Men den inspelningen skapades i en RCA-ägd studio och Byrds bolag Columbia ville inte ta i den med tång. Många menar att den första var den bästa. (Imorgon: Tog sig an utanförskapsområden)

Lyssna på Eight Miles High här!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr