Radio 208: ”Dancing in the Streets”/ Martha Reeves and the Vandellas, 1964

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Dancing in the Streets/ Martha Reeves and the Vandellas 1964

Jag bara älskar de här 60-talsbilderna, så töntiga! Har damerna glömt kliva ur sina nattlinnen? Martha, i mitten, tog senare plats i Detroits stadsfullmäktige!

Martha and the Vandellas. (Promotionbild)
Martha and the Vandellas. (Promotionbild)

Den skrevs av Motown-legenden Marvin Gaye med flera. Inspiration var det som hände i Detroit en ovanligt het sommar – medborgare öppnade brandposterna och svalkade sig i vattnet. Allt utvecklades till spontana fester då alla dansade på gatorna.

Låten slog direkt och tog sig upp till en andraplats på Billboard Hot 100. Det gladde skivbolagets ledare Berry Gordy. Men skivans fortsatta öde gjorde det inte. För när kravallerna med rasförtecken rusade genom USA:s sommarheta städer några år senare, användes Dancing In the Streets som en kamplåt, en som manade folk att ge sig ut på gatorna och protestera.

Motown var ägt av svarta och artisterna var uteslutande afrikanamerikaner. Gordy hade säkert inget emot kampen för friheten. Men Motown hade gjort det som inget annat bolag lyckats med på allvar – ta den svarta musiken rakt in på vita radiostationer och till grammofoner i vita medelklasshem. Att få bolaget förknippat med rasoroligheter var kommersiellt självmord.

Låten blev poppis igen 1985 då David Bowie och Mick Jagger gjorde den som duett. Även svenska Tages har gjort en cover!  (Imorgon: Nationalsång för en hel rörelse)

Här kan du höra låten med Martha and the Vandellas!

Och här med Bowie/Jagger. 

Kan inte undanhålla er Tages version. Men hade denna version hetsat ut massorna på gatorna under heta sommarnätter i USA:s slumområden? Nja. Tjo tjim på Avenyn i hemstaden Göteborg? Tveksamt. Lyssna här på Spotify!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Alexander Lövmark.

Äkta jazzglädje

JAZZ. Alexander Lövmark är äkta i sin framtoning, visar lust och glädje
Crosby på scen 1976 under Crosby & Nash show vid Frost Amphitheater, Stanford University. (Foto: David Gans / Wikipedia).

Crosby har hittat hem

MINNESORD. Musikern och kompositören David Crosby, grundare av banden Byrds och Crosby,
0 0kr