Radio 208: “Born to be wild”/ Steppenwolf, 1968

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Born to be wild/ Steppenwolf 1968

Hårda och tuffa metallkillar i Steppenwolf. Inga som män eller kvinnor ville bli osams med.

Steppenwolf. (Promotionbild)
Steppenwolf. (Promotionbild)

Denna tunga rocklåt går till historien för två grejer. För det första: här skapades begreppet Heavy Metal om just tung rockmusik. Allt handlar om en textrad i andra versen: I like smoke and lightnin’ / Heavy metal thunder.

För det andra: den blev synonym med filmen Easy Rider från 1969.

I inledningen av filmen mixas ljudet från motorcyklarna med introt till låten. Peter Fonda slänger sin guldklocka i diket. Sedan styr han och Dennis Hopper ut sina Harley-Davidson på den dammiga vägen. Och solen har just gått upp.

Bild från filmen "Easy Rider". Dennis Hopper till vänster, Peter Fonda i mitten. Och till höger en skådespelare i början på sin karriär. Han lyckades hyfsat i fortsättningen – Jack Nicholson.
Bild från filmen “Easy Rider”. Dennis Hopper till vänster, Peter Fonda i mitten. Och till höger en skådespelare i början på sin karriär. Han lyckades hyfsat i fortsättningen – Jack Nicholson.

Är det en bra start på en film? Nej, den är genialisk! Jag såg Easy Rider i Falkenberg. Bästa sommarkompisen Bo och jag turades sedan om att varva upp hans moped, en Puch Florida, och känna magin från landsvägen och friheten. Lyckades väl – så där.

Steppenwolf med ursprung i USA och Kanada, hamnade i kylskåpet efter sitt sjätte album For Ladies Only från 1971. Det stämplades som sexistiskt och kvinnoförnedrande.

Filmen Easy Rider i regi av Dennis Hopper hamnade inte i kylskåpet. Den kostade 360 000 dollar att spela in. Drog in 60 miljoner. (Imorgon: Svår låt slog stort)

Här kan du lyssna på “Born to be wild”!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr