Radio 208: “Annie’s Song”/John Denver, 1974

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Annie’s Song/John Denver 1974

John med sin Annie. De skilde sig dock 1982. Kanske hade John slarvat med att betala liftkortet.

John Denver och hans Annie.
John Denver och hans Annie.

John Denver är countrylegenden som hann skriva nästan 200 låtar, trots att han 1997 dog i en flygolycka 53 år ung, en där han själv satt vid spakarna. Det här hans mest kända och han kom på den i en skidlift i Colorado efter ett gräl med sin fru Annie Martell. Han ångrade sig och satte text och musik till sin kärleksförklaring. En annan väg för sådant är delar är väl den amerikanska rap-musiken. Där skulle nog motsvarande ömhetsbetygelse ges med varianter av temat:  I´ll fuck you in the ass, cause you´re my bitch.

Jag tycker att Denvers modell är bättre. Och visst måste hustru Annie glömt grälet då hon hörde Johns förlåt-mig-sång. Så musikvärlden behöver uppenbarligen fler män som ångrar sig. Och fler skidliftar.

John Denver tog efternamnet efter huvudstaden i sin favoritstat Colorado. Nog klokt byte, han föddes som John Deutschendorf. Ett så långt namn fick knappast plats på etiketten på en singel. Denver var miljöaktivist i mitten på 70-talet, långt innan begreppet var uppfunnet. Han var lite av popens ”good guy”. (Imorgon: Väldigt maskulint)

Här kan du lyssna på Annie’s Song! 

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr