Nya ljud: Lady Banana, Gatuduvan och Fontän

Musik.
Montage: Opulens. Grundbild: Pixabay.com

POP/ROCK. Hanna Chawki tipsar den här veckan om hård, svärtad rock, en rappande poet och elektronisk psykedelia. 

BBC radio släpper allteftersom namnen på de skivor som Iggy Pop anser vara årets höjdare. En av dem är ”Welfare Jazz” med svenska Viagra Boys! Glädjande. En superb skiva. Sångaren Sebastian Murphy är rätt underbar. Hits som ”Ain’t nice” har man dansat fram till med ett stort skratt åtskilliga gånger 2021.

Från Iggy till Tranås, och den intensiva duon Lady Banana som kör så det ryker. Rock’n’roll som går i 180 och inte förnekar sig. De började lira i Tranås men bor numer i Göteborg. Ett lysande, tajt liveband som är mkt underhållande att se på.

Två personligheter. Ingen annan har Westmans drillade benföring och Nilsson är en helt outstanding trummis som lirar trumset stående. Deras senaste EP ”The sun goes up and then down” inspelad hos Torstensson i Studio Katakomb är fyra låtar lång och rätt otäck.

Humor och självdistans på tidigare plattor har blivit ett skoningslöst uppvaknande till ett helvete. ”Wake up Billy” är stenhård och och kort. Ordet telephone uttalas charmigt distinkt. De gör en cover på låten ”Colombian Necktie” från skivan Songs about fucking med bandet Big Black.

Jag föredrar Lady Bananas variant även om den låter mer som en halshuggning än ett fuck.

Men jag blir lite nedstämd av hårdheten och svärtan i låtarna och lyssnar hellre på deras gamla tvåminutersrökare ”I’m not you”. Som ess i rockärmen har de ett snyggt omslag där Westman och Nilsson ligger nakna bredvid varann, en parafras på John & Yoko och en av deras sista gemensamma fotosessioner.

En poet och rappare som kallar sig Gatuduvan har gett ut en singel i samarbete med Hökarängen Soundsystem. ”Lingvägen” heter låten. Den handlar om en uteliggare med ”en joint i ena handen och en begravning i den andra.” Gatuduvans rappande röst låter genuint pundig, samtidigt som han med en poets öga skådar skelettet Stockholm.

Hökarängens Soundsystem gör ett livfullt, spännande komp. Alltför ofta är hiphopkomp urtrista men här får musiken ta lite plats och är fantasifull. Lingvägen är försmaken på en fullängdare som dyker upp framigenom. Ska ha koll på den.

Höga Nord Rekords ger ut två singlar med Fontän. Iriz/Mast & Svett/Bekçi. Fontän är elektronisk psykedelia av den suveräne musikern Jesper Jarold och för mig okände Johan Melin. Jarold har genom åren tagit ton i en rad fräcka band som Svensson och Uran Gbg.

I Fontän är det en mer slick och finkänslig sida som framträder.

De två singlarna som släpps nu är helt instrumentala. Det är rytmiskt, sfäriskt och böljande. Att sväva runt i olika tillstånd, bli på lyran utan substanser.

Iriz har ett mystiskt sug. Det åker in och ut. Riktningen är oklar, ett virrvarr att bara flyta med i, som livet självt.

HANNA CHAWKI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr