Njut av gratis nyinspelade konserter online

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens

STREAMAT. Björn Gustavsson tipsar om högkvalitativa sajter med streamad klassisk musik i pandemitider. Faktum är att flertalet svenska konserthus idag erbjuder möjligheten att gratis få ta del av nyinspelade konserter.

En av musikerna i Stockholmsfilharmonikerna beklagade sig nyligen över det hopplösa coronaläget och sa att ensemblen alltmer längtar efter sin publik. Det är svårt att uppnå samma grad av förtätning och inspiration när vi spelar för kameror, sa han.

Just Konserthuset i Stockholm har dock förtjänstfullt lanserat en av Musiksveriges mest spännande webbsidor. Varje vecka läggs nya inspelningar och livesändningar ut. Detta kommer man att fortsätta med minst fram till sommaren. Sidan är dessutom föredömligt enkel att manövrera på. Du hittar den här.

Även Berwaldhallen har enkel och välfylld sida för den som i väntan på bättre tider via en skärm vill uppleva konserter. Här finns den.

Faktum är att flertalet svenska konserthus idag erbjuder möjligheten att gratis få ta del av nyinspelade konserter. Liknande möjligheter finns även i utlandet, men efter att ha kollat en rad av de stora europeiska konserthusen kan jag konstatera att de svenska orkestrarna utmärker sig jämförelsevis starkt när det gäller lättillgänglighet. Andra orkestrar kräver ofta inloggning, i en del fall även avgifter.

Passa på att njut av denna möjlighet, alltså – så länge pandemin varar! Här ytterligare några bra sajter: Malmösymfonikerna; Norrköpingssymfonikerna (som också samlat en mängd konserter på en specifik Youtubesida; Göteborgssymfonikerna.)

Även operahusen arbetar för att möjliggöra digitala besök. Exempelvis kungliga operan i Stockholm och Göteborgsoperan erbjuder lättnavigerade möjligheter och ”kostnadsfritt, enkelt och precis när du vill”.

Somligt sticker ut. Exempelvis arrangeras den 29 maj en kammarmusik-marathon i direktsändning från De Geerhallen i Norrköping. Utöver musiker från stadens symfoniorkester kommer en rad inbjuda gäster – och det blir fullt program från kl 10 till kl 23. Gratis dessutom (”Ni står för skärm, vi står för fiolerna”). Det arrangemanget hittas här.

BJÖRN GUSTAVSSON
bjorn.gustavsson@opulens.se

 

 

Björn Gustavsson är verksam som frilansande litteratur-, teater- och musikkritiker, och som kulturskribent och krönikör. Han har gett ut 11 böcker, bl.a. en novellsamling och tre diktsamlingar. Växelvis bosatt i Dalarna och Stockholm.

Det senaste från Musik

0 0kr