Lekfullt och tidlöst med Jenny Almsenius

Musik.
Jenny Almsenius.
Jenny Almsenius. (Pressbild.)

POVEL RAMEL. “Det lekfulla och det tidlösa går hand i hand med det spontana och associationsrika,” skriver Bo Bjelvehammar om Jenny Almsenius aktuella skiva med Povel Ramel-tolkningar.

Medan natten sänkte sin sammet med
Jenny Almsenius  
Ladybird

Povel Ramel tillhör populärmusikens giganter, ett musikaliskt geni, som skrev mer än tusen låtar, med en imponerande spännvidd och en bred tematik. Han behärskade flera genrer som jazz, blues och visa. Formuleringskonsten är vidunderlig, han är en ordakrobat, en trapetskonstnär i ordhaven. Och stämningarna i hans musikaliska landskap växlar från uppsluppenhet och humor till medmänsklighet och empati.

Det lekfulla och det tidlösa går hand i hand med det spontana och associationsrika. Samtidigt är det inga tillfälligheters spel, varje ord är vägt och ansat, varje sinnesstämning är kalibrerad, från roligheter till allvar.

Sångaren, munspelaren och låtskrivaren Jenny Almsenius har tidigare släppt två album med eget material, i gränslandet mellan pop, jazz och blues. Nu visar hon fram Povel Ramel – tolkningar. Några är kända som ”Underbart är kort”, andra mera sällsynta som ”Det bästa och det sämsta”, ett revynummer från1966 som genom åren hörts med både Monica Zetterlund och Harriet Andersson.

På albumet omger hon sig med suveräna musiker

Jenny Almsenius är följsam och samtidigt självständig i sina tolkningar, de känns nära henne och gjorda med kärlek, hon är just nu på turné och i mitten av maj kan du höra henne i Blomstermåla på Folkets Hus.

På albumet omger hon sig med suveräna musiker – Daniel Tilling, piano, Johan Bengtsson, kontrabas, Fabian Ris Lundblad, trummor och sång, Jonas Knutsson, saxofon Anna Rubinsztein, fiol och Anna Karlsson, fiol.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr