Ett dubbelalbum präglat av lätthet och elegans

Musik.
Omslaget till Ulf Adåkers nya dubbelalbum.
Omslaget till Ulf Adåkers nya dubbelalbum.

JAZZ. ”Ulf Adåker är en sann musikant, han skapar med både lätthet och elegans, utan dogmatisk bundenhet och dessutom har en sällsam nyfikenhet på annorlunda rytmer och nya klangbilder,” skriver Bo Bjelvehammar om det färska dubbelalbumet ”Le Cool Jazz”.

Le Jazz Cool med Ulf Adåker
TengTones

Trumpetaren och kompositören Ulf Adåker hör till de skickligaste trädgårdsmästarna i jazzens örtagård. Han har växt upp med musikformen och har läst de främsta jazzmagasinen. Därtill har han lyssnat ihärdigt på stilbildare som Charlie Parker, Miles Davis och Dizzy Gillespie.

Den offentliga debuten ägde rum redan 1966 på Pistolteatern i Gamla Stan med kompisen Tommy Koverhult.

Ulf Adåker är en av grundarna av det legendariska fusionbandet Egba, som i år firade 50 år med en konsert på den klassiska jazzklubben Fasching i Stockholm.

Under senare år har han lagt en påtaglig koncentration på kvintetten Le Jazz Cool. ”Vinter i Vasastan” var bandets första platta. Nu kommer alltså dubbelalbumet ”Le Jazz Cool”, som innehåller 14 låtar. Hälften spelas med pianisten Daniel Tilling. På övriga sju spår tillkommer de lysande musikerna saxofonisten Robert Nordmark, basisten Filip Augustsson och trumslagaren Rasmus Blixt.

Flertalet av sångerna här är inspirerade av Billie Holiday och några från den amerikanska sångskatten. Ulf Adåker rör sig smidigt över genrer och tar sig även an populärartister som Doris Day och Charles Trenet.

Ulf Adåker är en sann musikant, han skapar med både lätthet och elegans, utan dogmatisk bundenhet och dessutom har en sällsam nyfikenhet på annorlunda rytmer och nya klangbilder.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Musik

0 0kr