Bach-arior i världsklass

Musik.
Leif Aruhn-Solén
Leif Aruhn-Solén (Foto: Peter Knutson)

TENOR. Tenoren Leif Aruhn-Solén skapar tillsammans med Göteborg Baroque och dess konstnärlige ledare Magnus Kjellson musik i världsklass, skriver Bo Bjelvehammar, som lyssnat på ett aktuellt album med arior av Bach.

Johann Sebastian Bach Tenor Arias
med Leif Aruhn-Solén
Göteborg Baroque
Magnus Kjellson
Nilento Records / Naxos Direct

Hos Johann Sebastian Bach möter vi ett brett spektrum av trosfrågor. Det handlar om hur långt olika människor har kommit i sin kamp om hopp och tro. Allt från skuldbelagda själar, som syndare och plågade individer, till människor som har kommit till en stålfast tro. Många har kommit bort från den goda flocken, irrar runt och väntar på att bli ledda till fårhagen, till Jesu trygga famn.

Känslor virvlar i musiken, som sjok av hopplöshet intill tröstlöshet. Men ibland erbjuder den ljusa himlen korta stunder av hopp och glädje. De känslorna är dock ofta som undflyende ögonblick. Hos Bach möter vi ett tonmåleri av stora variationer, av kontraster och språng över bibelställen och floder, som är svåra att besegra.

Bach rör sig med lätthet i människors känsloliv. Som kompositör skänker han både en trygghet och ett lugn i svåra stormar. Han är handfast i sin tro och i sina vissa förhoppningar. Du vaggas som lyssnare in i en värld av tillförlit och lugn, även om det likväl finns svåra brottsjöar i våra liv.

Leif Aruhn-Solén är en tenorsolist som reser över kontinenter och uppträder på de flesta stora scener i världen. Tenoren Aruhn-Solén hyser en stor kärlek till Bach, sedan tjugofem år tillbaka. Det finns följaktligen en stor inlevelse och närvaro i hans tolkningar av Bachs texter.

Leif Aruhn-Solén känner de små nyanserna i Bachs verk och han kan klä dem i personliga klangbilder. Därtill med en alldeles egen färg. Likaså med både djup och bredd. Tillsammans med Göteborg Baroque och dess konstnärlige ledare Magnus Kjellson skapas det här musik i världsklass.

Jag känner en meditativ ro i den här musiken, där Johann Sebastian Bach och Leif Aruhn-Solén möts.

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

 

Det senaste från Musik

0 0kr