Viktig berättelse om Jack the Rippers offer

Litteratur
Hallie Rubenhold. (Foto: Sarah Blake)

KRIMINALHISTORIA. Berättelserna i Fem kvinnor innehåller oerhört mycket information om mordoffrens liv och omständigheter och boken är både väl uppbyggd, innehållsrik och mycket läsvärd, skriver Elisabeth Brännström.

 

Fem kvinnor av Hallie Rubenhold
Översättare: Nils Sjödén
Förlag: Daidalos

Den 31/8 1888 hittades 43-åriga Polly Nichols mördad i en gränd i Londons East End. Hon hade utsatts för brutalt våld; halsen var avskuren och mördaren hade också skurit upp hennes buk och utsatt kroppen för flera djupa knivhugg.

Mordet väckte stor uppmärksamhet och under hösten skulle mordet på Polly Nichols följas av flera andra minst lika uppseendeväckande och brutala mord på fattiga, utsatta kvinnor i den nergångna stadsdelen Whitechapel. Kvinnorna, som allmänt antogs vara prostituerade, hade alla fått buken uppskuren och allt tydde på att de utsatts för samme mördare. Fallen skulle förbli olösta, men den skuggfigur som smugit runt i slummen om nätterna, troligen utrustad med både kirurgknivar och skalpeller, skulle aldrig bli glömd och de konspirationsteorier som nästan genast sattes i omlopp håller i sig än idag. De allra flesta känner till Jack The Ripper, trots att hans rätta namn aldrig har avslöjats, medan betydligt färre känner till hans offer utanför den gängse schablonbild som fortfarande omger dem.

ELISABETH BRÄNNSTRÖM

 

Det senaste från Litteratur

Från dödens väntrum

SJUKDOMSSKILDRING. ”Allt är en smärtsam och ärlig läsning”, skriver Bo Bjelvehammar som