Tysk klassiker från 30-talet

Litteratur.
Anna Seghers föddes 1900 som Netty Reiling i Mainz. Efter äktenskapet med den ungerske Lásló Radványi bodde hon från 1925 i Berlin. Hennes litterära genombrott kom 1928 med berättelsen Aufstand der Fischer von St. Barbara (Upploppet) för vilken hon belönades med Kleistpriset.

PROSA. Anna Seghers Det sjunde korset är en utmärkt roman som behållit sin lyskraft, skriver Elisabeth Brännström, som tidigare i år recenserat Transit av samma författare.

Det sjunde korset av Anna Seghers
Översättare: Lars W Freij
Nilsson Förlag/Absint

I maj 1938 satt den tyska-judiska författaren Netty Reiling på ett hotellrum i Paris och skrev frenetiskt på en roman som skulle bli hennes mest kända och som hon skulle ge ut under författarnamnet Anna Seghers. Romanen, Det sjunde korset, skulle komma att göra stort intryck över hela den fria världen, speciellt i USA där den slog försäljningsrekord och även filmades med Spencer Tracy i huvudrollen. Boken ansågs vara den ultimata skildringen av Nazistyskland och USA:s armé försedde alla sina soldater med varsin kopia av boken innan de mot slutet av kriget skickades över till Europa för att avgöra kampen mot nazisterna.

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
elisabeth.brannstrom@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr