Sovjetisk mat, burlesk tragik och jämlik kärlek

Litteratur

720366

TRE BÖCKER.

Det goda sovjetiska köket. Minnen, mat och längtan Av Anya von Bremzen

Det här är ingen kokbok! Det är en över 400 sidor tjock familjehistoria om hur det var att leva under en tid där matransonerna var få men matköerna långa. Boken visar hur mat präglade hela Sovjetunionens historia – att längta efter en delikat Kulebajka eller en enkel kolbasa. Att frossa om man var priviligerad eller hade tur på Svarta börsen

Som liten flicka i 60- och 70-talets Moskva sjöng Anya lovsånger till Stalin och gjorde svarta affärer med Juicy Fruit. Livet var ibland vackert men oftast dystert. Till slut stod inte mamma Larisa ut längre och 1974 flydde hon och Anya till USA. Numera är Anya von Bremzen framstående matskribent i USA och det ger hon verkligen prov på här.

Berättelse om ett äktenskap737555 Av Geir Gulliksen

En roman om ett äktenskap där kärleken tagit slut för den ena men inte för den andra. Berättarjaget är en man som gränslöst älskar sin fru och i hans ögon lever de i det perfekta, tillåtande äktenskapet. Fritt från konventioner där man pratar om allt. Men när hon möter en annan blir villkoren annorlunda. Sakta rasar allt samman.

Geir Gulliksen är en norsk poet, romanförfattare, essäist och förläggare. Berättelse om ett äktenskap har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. Här vänder hon på rollerna – hon är självsäker och stark och mitt i karriären, han är mjuk och vårdande och tar hand om hemmet. Språket är vackert, det är mjukt och smärtsamt sårigt. Berättelse om ett äktenskap ställer allt på ända. En bok om det eviga dilemmat: hur ser jämlik kärlek ut?

De polyglotta älskarna Av Lina Wolff

Denna originella relationsroman är byggd av tre sammanlänkande berättelser, tre olikaberättarröster. Det är Ellinor från en by i Skåne vars hobby är att slåss.  Med ett par dystra förhållanden i bagaget åker hon till Stockholm för att  träffa litteraturkritikern Calisto som hon fått kontakt med på en dejtingsajt. Den ömklige Calisto förgriper sig på Ellinor och som straff bränner hon Calistos högt värderade manuskipt De polyglotta älskarna.

Manuskriptet är den självcentrerade författaren Max Lamas verk och är utlånat till litteraturkritikern för bedömning. Som  det språkliga geni Max uppfattar sig själv som, reste han en gång till Italien för att skriva en biografi om en utblottad markisinna. Markisinnans dotterdotter Lucrezia, den tredje av berättarrösterna, bor numera i Roms fattiga kvarter. Inklämd i sin, av gyllene speglar överbelamrade lägenhet, lever hon av minnen från en storslagen tid bland italiens grädda.

Det är till familjens sommarpalats som Max kom för att skriva. Han involverar sig i de tre generationerna av adelskvinnor – mormor, mor och dotter – men allt slutar i skandal och katastrof.

De tre till att börja med fristående berättelserna knyts till slut skickligt samman. Linda Wolffs roman är en burlesk historia med en allvarlig botten där det tragiska blandas med det komiska. För det är en mycket rolig bok trots solkig kärlek och tillkortakommanden. Som livet helt enkelt.

Carolina Thelin

Alla artiklar av Carolina Thelin

Carolina Thelin är bibliotekarie och dramapedagog. Hon har tidigare arbetat som teaterlärare men är nu bibliotekarie och kultursamordnare i Svalövs kommun. Carolina har genom åren också skrivit för olika tidningar och fanzines samt författat en metodbok om sex- och samlevnadsundervisning inom gymnasiesärskolan, utgiven av Malmö stad.

Det senaste från Litteratur

Läsvärd debutroman

SPRÅKKÄNSLA. Maja Thrane skriver med en säker språkkänsla i en prosalyrisk stil,

Sårig sannsaga

Klubben är en imponerande välskriven bok, grundligt researchad och mycket nyanserad med
Gå till Toppen