Sommarläsning: Elisabeth Brännström tipsar

Litteratur/Kultur

BÖCKER. Varje onsdag under sommaren tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

 

 

Heimat av Nora Krug
Översättare: Karin Andrae
Norstedts förlag

I den grafiska, internationellt hyllade, självbiografiska berättelsen Heimat har konstnären och författaren Nora Krug valt att utnyttja alla sina talanger och resultatet har blivit en mycket lyckad hybrid mellan konstnärlig scrap-book, serieroman och berättande text. Nora Krug analyserar både vad det har inneburit för henne att växa upp som tysk i en generation där skammen över landets nazistiska förflutna alltid varit närvarande, men där historieundervisningen egentligen bara skrapat på ytan och där ingen brytt sig om att berätta om de familjer som så brutalt försvann helt och hållet från jordens yta och de generationer som tvingades leva kvar med en känsla av skuld över något som hänt långt innan de fötts. Intressant och visuellt tilltalande berättelse som går att både sträckläsa och bläddra i lite då och då.

Efter skandalen av Sarah Vaughan
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Albert Bonniers förlag

Efter skandalen har den brittiska författaren Sarah Vaughan skapat ett hållbart romanbygge och en spännande, välstrukturerad berättelse om konsekvenserna av sexuella övergrepp och om de maktstrukturer och lojaliteter som fortfarande styr det brittiska klassamhället. Hon navigerar säkert och kunnigt genom miljöer som hon själv är välbekant med, den starkt överklassdominerade universitetsmiljön i Oxford och den lika konservativa och privilegierade världen hos advokatkåren vid Inner Temple och hos regeringsmakten i Houses of Parliament, där gamla Etonelever och Oxfordstudenter i missriktad lojalitet backar upp varandra, hur allvarliga förseelser det än gäller. En spännande lättläst och väl underbyggd roman med en liten hård flamma av vrede i botten. Mycket svår att lägga ifrån sig.

Fjällvandring åt helvete av Are Kalvø
Översättning: Sofia Nordin
Albert Bonneris förlag

Den norske ståuppkomikern och satirikern Are Kalvø har i Fjällvandring åt helvete, skrivit en väldigt rolig, ganska bitsk skildring av sitt eget ganska fruktlösa försök att lära sig älska naturen och allas vår önskan att vara som alla andra. Han delar också ut många varningar och goda råd till dem som funderar på att semestra i de norska fjällen, och han betonar vikten av att faktiskt känna sig fri i sitt val av semester. Bara för att alla andra gör något, behöver du inte följa efter. Vi är inte alla lika och måste inte heller vara det. Rolig läsning som inspirerar till nya tankar runt meningen med att semestra. Vill vi göra något vi själva trivs med, eller bara följa strömmen för att ha något att skryta om?

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
Följ oss eller gilla artikeln:
Prenumerera gratis
Twitter
Instagram
RSS

Det senaste från Kultur

Gå till Toppen