Skarp skildring av bräckliga relationer

Litteratur.
Alex Schulman. Copyright/fotograf: Martin Cederblad.
Alex Schulman. Copyright/fotograf: Martin Cederblad.

ROMAN. Alex Schulman har en mättad och särdeles mogen berättarstil. Därtill är han mästerlig på att fånga en situation, en händelse med bara några ord eller i få meningar, skriver Bo Bjelvehammar.

Malma station av Alex Schulman
Albert Bonniers Förlag

Schulman Malma station

Malma station av Alex Schulman utgör en resa genom ett minneslandskap i Sverige. Det som händer kan ha hänt och det förefaller ofta sannolikt, men samtidigt finns det starka inslag av att det hela är ett fiktivt verk.

Tre berättare driver berättelsen framåt, Harriet, Oskar och Yana. Alla har de på olika sätt relationer till denna tågstation på den svenska landsbygden. Läsaren tas in i olika tidssfärer, inte sällan med hänvisningar till lösningar i dåtid. I nutiden finns sällan några svar på problemen.

Människorna i romanen lever i ansträngda och bräckliga förhållanden, i fallfärdiga familjehus. Det gäller både syskonpar som skiljs åt, ohållbara parrelationer och relationerna mellan föräldrar och barn.

Det är lätt att se livslinjerna, hur en dysfunktionell uppväxt leder till destruktiva handlingar som vuxen och ett liv fullt av svek.

Alex Schulman gestaltar med väl utförda scener, särskilt när det gäller det starka förhållandet mellan Harriet och hennes far. Schulman blottlägger hur de såriga trådarna löper genom människors liv. Bilderna kan vara både drömska, vackra och vemodiga när de färdas genom tiden.

Alla svagheter och tillkortakommanden i dessa människors liv skapar en svärta i berättandet, som förstärks i gestaltningen av barns utsatthet och ständiga upplevelser av att bli bortvalda.

I romanen förekommer det en älskad kanin, som på ett synnerligen märkligt sätt får en huvudroll, särskilt i relationen mellan Harriet och hennes dotter Yana. I urnan med kaninens aska, finns möjligtvis svaret på familjens hemligheter, eller finns det inte?

Alex Schulman har en mättad och särdeles mogen berättarstil. Därtill är han mästerlig på att fånga en situation, en händelse med bara några ord eller i få meningar. På samma sätt arbetar han på impressionistiskt vis, när han iscensätter stämningar eller rörelser i ett landskap.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr