Mina Loy — en feministisk pionjär och poet

Litteratur/Kultur.
Mina Loy. Digital bearbetning: C Altgård / Opulens.

FÖREGÅNGARE. Mina Loy var en framstående lyriker och feministisk föregångare under 1900-talets första årtionden men föll i glömska. På senare år har hon återupptäckts. Under 2000-talet har hon både besjungits av Billy Corgan från rockgruppen The Smashing Pumpkins och givits ut på svenska. Clemens Altgård tecknar här ett porträtt av henne.

 

 

I början av förra seklet framstod Mina Loy som en av de främsta engelskspråkiga poeterna i den spirande modernismen. Hon var inte enbart en nyskapande poet utan också bildkonstnär och dessutom författare till ett tidigt feministiskt manifest, Feminist Manifesto (1914). Detta förblev dock opublicerat under hennes livstid. Kanske var det alltför djärvt och radikalt för sin tid.

 

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Kultur

0 0kr