Lambertz tror fortfarande på Metoo

Litteratur.
Göran Lambertz. (Foto: Privat)

BOKSLÄPP. Nu släpper en av Sveriges toppjurister Göran Lambertz sin bok När sanningen inte räcker på Ekström & Garay förlag. Boken är hans sanning om vad som hände mellan honom och den kvinnliga studenten som anklagade honom för våldtäkt under julhelgen förra året.

Göran Lambertz började skriva boken redan i häktet när han satt misstänkt för våldtäkt på kvinnan vi kallar Emma. I boken berättar han om sina upplevelser från de två veckor han var frihetsberövad och ger sin syn på händelseförloppet från början till slut, följt av en juridisk analys av rättsprocessen, kritik mot systemet och filosofiska reflektioner.

– Min sak är att skriva det som är sant, det är så långt jag kan sträcka mig i min ambition och det är det jag har gjort, säger Lambertz.

De lärde känna varandra när Emma behövde Lambertz råd i ett rättsligt ärende där hon stod åtalad för förtal efter att ha namngett en person hon anmält för våldtäkt. Bekantskapen utvecklades och under hösten 2020 kallade de varandra bonuspappa och bonusdotter. Hur en sexuell kontakt kunde uppstå mellan dem, i Lambertz hem under julhelgen, menar han berodde på att de var berusade och att han inte kunde stå emot. Men enligt honom var samlaget frivilligt.

– Jag ska inte säga att hon förförde mig men jag skriver i boken att jag upplever att hon ville lite mer än jag. Fastän det inte var hennes fel helt och hållet, det var mitt fel också.

Under tiden i häktet beskriver Lambertz att han kände sig tidvis skadad, ledsen och förvirrad. Nu efteråt finner han ett obehag i att alla vet om att han suttit häktad misstänkt för våldtäkt och ser på honom med andra ögon.

– Jag skäms för att jag hade sex med henne och att jag var så godtrogen, men framförallt skäms jag för att jag var otrogen mot min tjej, säger han.

När sanningen inte räcker föddes ur ett behov att skriva av sig om händelserna och berätta sin sanning, då Lambertz menar att han suttit häktad på felaktiga grunder. Efter att ärendet lagts ner i brist på bevisning lämnade han in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt och kräver en miljon kronor i ersättning. Staten medger att betala 18 000, men vad summan landar på återstår att se i november när målet är avgjort.

– Jag hade bara kunnat gå till justitiekanslern men valde att stämma staten för att få en domstol att pröva ärendet. Pengarna spelade ingen roll, jag ville visa vad som hade hänt och hur fel det var.

Lambertz menar att polis och åklagare gjort sig skyldiga till tjänstefel. Enligt honom borde det ha varit uppenbart att det var han som talade sanning och tycker inte att man undersökte Emmas trovärdighet ordentligt.

– Man borde ha kunnat avslöja Emma utan att frihetsberöva mig, genom att göra rimliga kontroller. Det är det jag vill få klarlagt genom detta mål.

Anledningen till att han blev häktad tror Lambertz kan vara effekten av en önskan inom rättsväsendet att komma tillrätta med problem som är kopplade till Metoo. Han menar att det finns en politisk drivkraft i att få så många våldtäkter som möjligt lagförda, vilken leder till att man tappar nyanser, går till överdrift och slarvar med de fall som egentligen inte är våldtäkt.

– Det är ett samhällsproblem att man inte kan åstadkomma fällande domar i våldtäktsmål och det måste man komma till rätta med, men inte genom att släppa på rättssäkerheten och döma personer som är oskyldiga, säger han.

Med sitt mål mot staten vill Lambertz försöka åstadkomma en förändring vad gäller rättssäkerhet vid brottsutredningar. Trots att han känt sig förbannad på åklagaren är det samhällsintresset som är viktigast, och han tror att fallet kan leda till att man i framtiden blir mer noggrann i arbetet att undersöka om någon talar sanning.

– Jag tror att domstolen så småningom kommer att säga att man inte får vara så här slarvig, det är väl det jag hoppas.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Trots att förundersökningen lades ner har frågorna kring huruvida Lambertz är skyldig eller inte fortsatt hagla utanför rättssalen. Själv tycker han att Emma fick ett orimligt stöd, eftersom han anser att hon anmält honom falskt och undanhållit bevis från utredningen. Ett stöd som kom delvis från medierna men ännu mer från enskilda personer och de han kallar extremfeminister.

– Man kan inte stödja den som med viss sannolikhet har begått ett allvarligt brott på det sätt man gjorde. Det svenska samhället har totalt kapsejsat när det gäller förhållningssättet till den sortens brottslighet.

I övrigt är han positivt inställd till Metoo-rörelsen och tror att den skapat en större medvetenhet om sexuella övergrepp som betyder att de minskat. Lambertz anser att det är försvarligt för en kvinna som blivit utsatt för våldtäkt att berätta vem det var, förutsatt att hon talar sanning.

Genom att ge ut När sanningen inte räcker tror Lambertz att de diskussioner som uppstod när han först anhölls kan komma att väckas till liv igen. Även om han hoppas på att mötas av förståelse från sina läsare förväntar han sig snarare kritik och ett negativt bemötande. Vad boksläppet kommer att få för konsekvenser för Emma är Lambertz inte säker på men han vill att hon ska förstå att hon har gjort fel.

– Man kan inte falskeligen hålla på och anklaga män för sexuella övergrepp eftersom det får konsekvenser, och jag tänker försöka bidra till att det får konsekvenser för henne.

Viktigast för Lambertz är dock målet han driver mot staten. Ett positivt slut på den rättsliga processen är vad som krävs för att han ska få ro efter händelserna, och för det tänker han kämpa så länge det behövs.

– Sedan om det inte blir som man har tänkt så säger man nåja, det går att leva ändå, avslutar Lambertz.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr