Kulturtips: Från julrevy i Jonseryd till finsk jul i Malmö

Litteratur.
Montage: Opulens. (Grundbild: Ryo Taka / Pixabay.com)

 I FOKUS. Fyra korta, aktuella kulturtips från Opulens kritiker. Under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet. 

1. JULNOVELLER

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser av Klas Östergren
Recension av Bo Bjelvehammar
Polaris

Klas Östergren har länge varit fascinerad av julberättelser som en självklar tradition i jultidningar och dagspress. Nu har han samlat åtta julberättelser – noveller – i en volym. Klas Östergren fångar upp människor i samhällets utmarker. De rör sig i både gråzoner och skuggvärldar, som små kufar och losers, som skapar mening av det meningslösa. Men det finns hos hans människor, både en värme och en generositet, som räcker långt bortom julen. Personerna kan visa detta både som julgransförsäljare eller som reskamrat på en långfärd från Skåne till Norrland.

Som alltid visar Klas Östergren en förtätad koncentration i sitt språk och en lätthet och ett flöde i framställningen.

2. VITTNESMÅL

Sonjas Resa – Genom livet och dödslägren av Sonja och Semmy Stahlhammer
Recension av Thomas Whilman
Stahlhammer Förlag.

Sonja Stahlhammers berättelse innehåller ofta små, enkla, vardagskommentarer och detaljer som griper tag djupt. Segregationen, redan före nazismen, den skolan får du inte gå i. Jude-apartheid. Bisarra regler, oförutsägbarhet. Längtan efter en älskad lillebror. Bortsorterad, försvunnen. Men också: Mycket, mycket små bilder av mänsklighet. Allt vågar Sonja berätta.

“Förintelsekonferenser, utställningar i all ära men för dem som ser detta är det bara så klart, så enkelt. Aldrig mer”, skriver Thomas Whilman.

 

 

3. SAKPROSA

Ett sammanvävt liv av Merlin Sheldrake
Recension av Lis Lovén
Volante förlag

Merlin Sheldrake har åstadkommit en mäktig debut om svampar i sin bok ”Ett sammanvävt liv.” (Volante förlag i översättning av Jim Jacobsson). Man behöver inte ens vara New Age-biten för att utifrån denna bok se en väv på jorden så inspirerande att man borde bli sökande nörd för resten av livet.

Svampar kan smälta sten, överleva i radioaktiv miljö, fungera som kommunikationsnät liv och liv emellan. Se där! Vetenskapen kan förstås på nytt! Den mänskliga härvan av missförstånd i det moderna samhället behöver få sig en skjuts framåt, skriver Lis Lovén.

 

 

4. MUSIK

En finsk jul av Iiris Viljanen
Kulturum, Partille, 16/12
Babel, Malmö 18/12

Iiris Viljanen (foto: Olof Grind)

Det var förra året som den finlandssvenska sångerskan Iiris Viljanen släppte sitt fjärde soloalbum, det vackra och vemodiga En finsk jul. Skivbolaget Teg Publishing beskriver det som “[…] ett album som fångar känslan av storhelgen. När allting stannar upp för några dagar, och man träffar – eller inte träffar – sin familj. När tidens gång blir lika påtaglig som isvindens minusgrader mot kinden.”

I år framför Viljanen det kritikerrosade albumet i sin helhet i bland annat på Kulturum i Partille 16/12, och på Babel i Malmö den 18/11.

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr