Julläsning: Thomas Almqvist tipsar

Litteratur.

BÖCKER. Under jul- och nyårsledigheterna tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

Sonnenschein av Daŝa Drndi

Sonnenschein är en dokumentärroman som genom vittnesmål och med fokus på en persons öde skildrar andra världskrigets och Förintelsens trauman under nazismens ockupation av norra Italien. Det förflutna kommer till tals genom en kör av röster, där de mörka skuggorna från Mussolinis Italien och Hitlers Tyskland träder fram igen. Utgångspunkten är koncentrationslägret i San Sabba, utanför Trieste. Sonnenschein är en grotesk historia som griper tag i mig från början och sedan aldrig släpper taget.

 

Aliens av Terézia Mora

Mora är en ungersk författare som skriver på tyska. Aliens består av tio noveller, som handlar om ensamhet och relationer. Alla huvudpersonerna är ”aliens”, det vill säga främlingar i vår tid. Personskildringen är ytterst närgången och naken i de ofta stillsamt berättade novellerna, men med stor inre dramatik. Mora är psykologiskt insiktsfull och känns trovärdig, när hon berättar om häftiga passioner och intensiv ömhets- och kärlekslängtan. Det intensivt konkreta men säregna språket ger autenticitet åt novellerna.

 

Rågblont hår, grå ögon av Sjón

Gunnar Kampen växer upp på Island och lockas mer och mer av den nazistiska rörelsen. Han vill så småningom grunda Islands nynazistiska parti som en del av Nordiska Rikspartiet. Att tysksympatisörer och nazister fortsatte att verka på högsta politiska nivå efter kriget vill man inte gärna tala om på Island idag. Den retorik som användes då är densamma som högerpopulister använder sig av idag. Romanen är en totalt osentimental, mycket mörk och snudd på absurd historia, där Sjón själv aldrig kommenterar utan låter läsaren dra sina egna slutsatser.

THOMAS ALMQVIST
thomas@opulensforlag.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr