Intensiva erotiska noveller

Litteratur/Kultur.
Carl-Michael Edenborg (foto: Isabella Blomstrand)

INTENSITET. Carl-Michael Edenborg gestaltar lidelse, förtröstan och besatthet med ungefär samma starka intensitet, konstaterar Thomas Almqvist som läst Långt över gränsen: erotiska historier om begär och skräck.

 

 

Långt över gränsen: erotiska historier om begär och skräck
Av Carl-Michael Edenborg
Vertigo förlag

Carl-Michael Edenborg föddes i Linköping 1967 och disputerade 2002 på avhandlingen Alkemins skam. Han grundade Vertigo förlag och verkade en gång i tiden i Surrealistgruppen, tillsammans med Maja Lundgren och Aase Berg och publicerade erotiska texter under pseudonymen Gunnar Blå. 2014 nominerades hans roman Alkemistens dotter till Augustpriset. För många är han det litterära Sveriges enfant terrible.

Baksidestexten till Långt över gränsen presenterar boken som ”en saftig erotisk novellsamling som spänner mellan begär och skräck.” Allt sker också vid avgrundens svindlande rand, där ångestens svarta hål växer sig större, när rädslan ökar. Alla sätter på alla i novellerna, kvinna som man, ung som gammal. Han är hon och hon är han. Alla är subjekt och ingen är objekt eller offer. Det här är verkligen erotik i Metoo-rörelsens Sverige. Novellerna kan vara både burleska och skamlösa men är alltid skrivna med någon form av glimten i ögat, även om risken är ganska stor att vi som läsare förvandlas till simpla voyeurer och nyckelhålstittare.

Novellerna innehåller starka, erotiska känslor, ett visst mått av förtvivlan och även en hel del aggressivitet utan att det går över i verkligt förtryck. Det handlar mera om den passionerade, mot extasen vettande sidan av människans natur än om att skildra det fördolda inre, det omedvetna själslivet. Det är oftast irrationella drivkrafter som styr mänskligt beteende, även i den till synes odramatiska vardagen. En av dessa drivkrafter är den sexuella driften. Sexualiteten skildras med intensiv hetta, öppet och fördomsfritt men också gärna med inslag av absurditet och svart humor. Edenborg gestaltar lidelse, förtröstan och besatthet med ungefär samma starka intensitet.

Novellerna är habilt berättade och gärna dramaturgiskt kryddade. Erotik kan berättas även i sagans form som i Konungen som sov nästan hela han. Tjärnens dam förtrollade honom och dömde honom till evig sömn, även om en väsentlig del av hans kropp skulle fortsätta att fungera. Drottningen använder sig av den kroppsdelen och fortsätter att föda prinsar och prinsessor. Novellens sensmoral är att lögnen är både äktenskapets och samhällets grundval och att lögnen gör människorna vuxna.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Amputerad ängel är en både rolig och underhållande novell, där Dörr-Pelle mot alla odds släpper in Henke Jones i himmelen, sedan han dött. Han har svårt för att acklimatisera sig där, eftersom alla går omkring nakna, men han vänjer sig. Den bästa och också den mest sensuella novellen är Doften av en roman, där en författare och en förläggare skriver en roman ihop i brevform och på distans. Det här är erotik med utsökt finess.

Edenborgs sakliga och ganska avskalade språk är glädjande nog inte alltför obscent utan fungerar oftast riktigt bra som relief till det pornografiska innehållet, men uttrycket måste ju också vara troget sitt ämne. Ibland förfaller det till en viss käckhet, som bara känns banal i sammanhanget.

Edenborgs erotiska noveller måste upplevas på sina egna villkor och på samma gång ge oss besked om vår vanliga verklighet. Om man kan säga att en samling erotiska noveller om begär och skräck kan vara småtrevliga, så är det just vad novellerna i Långt över gränsen är. Detta alltså trots genrens känsliga natur.

THOMAS ALMQVIST
thomas@opulensforlag.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr