Helgporträttet: ”Jag skriver för att jag inte kan sluta”

Litteratur
Nanna Mikkelsen (foto: Privat)

NOVELLSEGER. Lilla Augustpriset vänder sig till alla mellan 16 och 20 år och 2020 års pris tilldelas Nanna Mikkelsen. Opulens intervjuade en glad pristagare och här publicerar vi också hennes vinnarnovell Offret.

Namn: Nanna Mikkelsen.
Ålder: 19
Bor: Skurup
Kommer från: Århus i Danmark från början men har vuxit upp i Arlöv och i Södra Sandby.
Intressen: Spela bas och läsa.

I måndags delades Lilla Augustpriset ut, Sveriges största litterära tävling för unga. Nanna Mikkelsen från Skåne kammade hem första pris för sin novell Offret, en dystopi om jordens undergång.

Stort grattis till Lilla Augustpriset Nanna! Hur känns det att vinna?

– Det känns helt fantastiskt! Det har inte helt sjunkit in än, men det känns underbart.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Det blir nog ganska tråkiga saker som att betala hyra och köpa ny telefon för den jag har nu är sönder. Så det är nog det.

Varifrån kom idén till novellen?

– Ja, det enkla svaret är inifrån mitt huvud. Sedan har jag inspirerats av några larver som jag såg när jag var liten. De kravlade över några träd och buskar och det såg ut som att de långsamt åt upp buskarna. Så det är dels det.

Vad brukar du skriva?

– Jag skriver mestadels noveller, så prosa. Det blir ofta berättelser med övernaturliga inslag. Det behöver inte vara i fokus men gärna som inslag.

Var kommer intresset för det övernaturliga från?

– Jag läser mycket fantasy. Där började läsandet för mig, med Harry Potter och Hur du tränar en drake. Sedan tycker jag också att det är kul att förvränga verkligheten.

Hur länge har du skrivit och varför skriver du?

– Jag har skrivit sedan jag lärde mig att läsa, så när jag var 6 år. Jag hittar berättelser och skriver ner dem. Jag skriver för att jag inte kan sluta, jag bara måste göra det. Jag har massor av berättelser att skriva.

Du läser skrivarlinjen på Skurups folkhögskola, hur har skolan påverkat ditt skrivande?

– Den har gett mig möjligheten att ägna mig åt mitt skrivande. Förut skrev jag när jag inte hade läxor, nu är skrivandet mina läxor. Jag har fått möta en massa andra människor som skriver och jag har lärt mig att det inte finns något rätt sätt att skriva på. Det finns massor av olika sätt!

Hur ser dina skrivarplaner ut för framtiden?

– Jag skulle gärna vilja skriva den där romanen, som alla författare. Jag vill göra någonting konkret, just nu håller jag på med en novellsamling. Annars är det bara att fortsätta ha det roligt och kanske någon gång bli publicerad.

Får jag fråga vad novellsamlingen handlar om?

– Den handlar om olika väsen som jag hämtar från folksagor och sätter in i verkligheten.

ELINS STADENBERG

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

Från dödens väntrum

SJUKDOMSSKILDRING. ”Allt är en smärtsam och ärlig läsning”, skriver Bo Bjelvehammar som