Helgessän: Den kontroversiella Nobelpristagaren

Litteratur/Kultur.
Elfriede Jelinek. Bildkälla: Wikipedia. Digital bearbetning: Opulens.

NO FEELGOOD. ”Inte bara i estetiskt avseende är Elfride Jelinek radikal. Hon uppger sig i intervjuer stå till vänster och talar gärna utifrån en feministisk utgångspunkt om patriarkatets maktstrukturer.” Snart ska dubbla Nobelpris i litteratur delas ut. Clemens Altgård minns en av de mest kontroversiella pristagarna genom åren.

 

 

När det för femton år sedan tillkännagavs att det årets Nobelpris i litteratur tillfallit Elfriede Jelinek var det som vanligt många tillfrågade svenskar som överhuvudtaget inte kände till Nobelpristagarens, i detta fall den österrikiska författarens, namn.

Innehållet i hennes roman Pianolärarinnan hade dock gjorts bekant för en lite bredare publik genom filmatiseringen med titeln Pianisten, med Isabelle Huppert i huvudrollen.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Kultur

0 0kr